Päästjad soovitavad korstnad puhastada juba suve hakul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korsten.
Korsten. Foto: Sille Annuk

Päästjad soovitavad majaomanikel kütteperioodi lõppedes kohe korstnad ära puhastada, et vältida hilisemaid võimalikke tuleõnnetusi.

Lõuna-Eesti päästjad sõitsid möödunud kütteperioodil 38 korral kustutama tahmapõlenguid ning katkisest küttekoldest põhjustatud tulekahjus hukkus üks mees ning mitmed kodud said leekides kannatada.

«Kevadel kütteaja lõppedes lükkavad paljud hooneomanikud kütteseadmete hoolduse sügisesse. Asjatundlike korstnapühkijate käed on aga sügiseti tööd täis ning korsten võib jääda kauaks pühkimata. See on aga ohtlik,» selgitas Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Marek Kiik.

Seetõttu soovitavadki nii päästjad kui ka korstnapühkijad korstnaid puhastada juba vahetult pärast kütteaja lõppu. Siis on see ka kergem, sest pigi ei ole lõõrides jõudnud kõvaks kuivada.

Kütteseademetele esitatavad tuleohutusnõuded ütlevad, et korstnaid tuleb puhastada vähemalt üks kord aastas enne kütteaja algust. Aastaringselt kasutuses olevad kütteseadmed tuleb puhastada kaks korda aastas. Eramaja omanik võib oma maja korstna ning kütteseadme ise puhastada, mitmepereelamute omanikud peavad kutsuma korstnapühkija. Kutseline korstnapühkija tagab tehtud töö kvaliteedi ning annab kütteseadme puhastamise ja kontrolli kohta akti.

Päästeteenistus juhib tähelepanu, et olenevalt küttematerjalist või kütteseadme eripäradest võib vajalikuks osutuda ka nõuetest sagedasem hooldus.

Tuleohutuse tagamiseks tuleb lisaks lõõride puhastamisele kogu küttesüsteem teraselt üle vaadata, et ahi ja korsten oleks pragudeta ning tahmaluugid tihedalt suletud.

Kütteseadmete ohutusest saab rohkem teavet päästeteenistuse kodulehelt www.rescue.ee/1667, päästeala infotelefonilt 1524 saab aga infot korstnapühkijate ja pottsepa teenuse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles