Europarlamendi koha lootus on vaid neljal erakonnal

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe tellimusel mais tehtud arvamusküsitluse põhjal otsustades lähevad juunis Euroopa Parlamenti kaks keskerakondlast, üks reformierakondlane, üks IRLi esindaja, üks sotsiaaldemokraat ning üks üksikkandidaat.
Postimehe tellimusel mais tehtud arvamusküsitluse põhjal otsustades lähevad juunis Euroopa Parlamenti kaks keskerakondlast, üks reformierakondlane, üks IRLi esindaja, üks sotsiaaldemokraat ning üks üksikkandidaat. Foto: SCANPIX

Postimehe tellimusel mais tehtud arvamusküsitluse põhjal otsustades lähevad juunis Euroopa Parlamenti kaks keskerakondlast, üks reformierakondlane, üks IRLi esindaja, üks sotsiaaldemokraat ning üks üksikkandidaat.



Arvestades suletud nimekirju ja avaldatud kavatsusi, saavad parteipoliitikuist europarlamendi liikmeteks Siiri Oviir, Vilja Savisaar, Kristiina Ojuland, Tunne Kelam ja Ivari Padar.

Uuring ei ütle midagi, kes on võimalik edukas üksikkandidaat. Eile avaldatud ERRi küsitluse järgi on selleks Indrek Tarand.

Üksikkandidaadi koha võitmise eeldus on ühe pürgija osutumine häältemagnetiks. Kui hääled aga hajuvad erinevate üksikkandidaatide vahel, võtab Keskerakond kolmanda mandaadi – riigikogu aseesimehe Jüri Ratase jaoks.

Turu-uuringute ASi tegevjuhi Tõnis Stambergi sõnul näitavad küsitlustulemused, et Keskerakonnale peaks kaks europarlamendi kohta olema kindlad. «Andrus Ansipi valitsus praegu eriti popp ei ole ja Reformierakonna jaoks ei ole parim seis,» leidis ta.

Stambergi hinnangul avaldab valimistel mõju ka valitsuskriis. Ta ei välistanud, et olukord võib veel tõsta sotsiaaldemokraatide või isegi IRLi reitingut võrreldes küsitlusega.

Mandaat üksikkandidaadile on Stambergi sõnul üks võimalus, mille teostumises aga täit kindlust pole. «See lööks kaardid erakondade jaoks sassi,» leidis ta.

Väikeparteidele, sh Rahvaliidule ja rohelistele, Stamberg küsitlustulemuste järgi eurosaadiku lootust ei anna.

Keskerakonna europarlamendi saadik Siiri Oviir ütles, et kolm kohta oleks neile väga hea tulemus. «See on juba väike fraktsioon. Mul ei oleks midagi ka selle vastu, kui oleks kuus saadikut Keskerakonnast,» lausus ta.

Oviiri hinnangul on uuringutulemus Keskerakonnale positiivne, kuid kahe nädala jooksul ei tohi veel kampaanias käsi rüppe lasta. «Kärpimine ei ole esimene küsimus. Nii võib ju ka elu ära kärpida,» leidis ta.

Reformierakonna nimekirja esinumber Kristiina Ojuland ütles, et uuringu põhjal on Reformierakond neil valimistel Keskerakonnale ainus reaalne vastane.

«Ka 2007. aasta riigikogu valimiste eel ennustati Keskerakonna võitu. See tähendab, et Reformierakonnal tuleb nende kahe allesjäänud nädala jooksul kõvasti tööd teha, et need valimised võita,» rääkis riigikogu aseesimees. «Kutsun üles kõiki Eesti inimesi kindlasti valima minema. Ärge laske end eksitada sisepoliitikast.»

Ojulandi sõnul kujundavad kuus eurosaadikut Eesti mainet kogu Euroopa Liidus ja nad ei tohiks mingil juhul langeda sisepoliitilise kähmluse ohvriks.

Aktiivselt kampaaniat tegev üksikkandidaat Indrek Tarand ütles, et 14 protsenti toetust üksikkandidaatidele kokku ei tähenda, et need oleksid just tema hääled. Ta nägi võimalust, et neil valimistel suunduvad protestihääled just üksikkandidaatidele.

«See on isegi tõenäoline. Näeme ju traagilist olukorda parteipoliitikas, kus kõik ajavad häma ja mängivad «kes aias» mängu,» lausus Tarand.

Kokku 942 küsitletust lubas 27 protsenti kindlasti ja 27 protsenti tõenäoliselt valima minna. Stambergi hinnangul tuleb reaalne valimisosalus kindlasti väiksem.

Euroopa Parlamendi nimeliste valimistulemuste prognoosi koostas Postimees, jagades mandaadid d’Hondti jagajate meetodil, nagu näeb ette europarlamendi valimise seadus. Võrdlusarvude aluseks on Turu-uuringute ASi arvamusküsitlus, kus eelistust mitte-omanud vastajad on arvutusest kõrvale jäetud.

Toetus europarlamendi valimistel

•    Keskerakond 23%
•    Reformierakond 15%
•    Üksikkandidaadid 14%
•    Isamaa ja Res Publica Liit 13%
•    Sotsiaaldemokraatlik Erakond 10%
•    Rahvaliit 3%
•    Rohelised 3%
•    Vene Erakond 1%
•    Ühendatud Vasakpartei 1%
•    Kristlikud Demokraadid 1%
•    Iseseisvuspartei 0%
•    Põllumeeste Kogu 0%
•    «Mitte ühegi erakonna poolt» 1%
•    «Ei oska öelda» 15%
Allikas: Turu-uuringute AS, mai 2009

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles