Austerlased plaanivad Saaremaa vetest Saksa lennuki välja tõsta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messerschmitt 109.
Messerschmitt 109. Foto: Sandy Air

Austria firma Sandy Air on Saaremaa lähistel meres avastanud Teise maailmasõja aegse Saksa lennuki ning otsib võimalusi seda üles tõsta, et lennuk restaureerida.





Firma esindajad on pöördunud Eesti saatkonna poole, et uurida, millega tuleb sellise ettevõtmise asjaajamisel arvestada.



Kuigi Sandy Airi esindajaid ei olnud eile võimalik info täpsustamiseks kätte saada, on teadaolevalt tegu lennukiga, mille piloodil õnnestus pääseda.



Saaremaa muuseumi teadur Raul Salumäe ütles, et suure tõenäosusega on see 1941. aasta juulis Saaremaa lõunaranniku läheduses merre kukkunud Walter Nowotny lennuk.


«Allatulistatud Saksa lendurite eluga pääsemisi pole Saaremaal teadolevalt rohkem olnud, tegu oli täiesti harukordse juhtumiga,» sõnas Salumäe.



Austrias Gmündis sündinud Walter Nowotny oli Teises maailmasõjas legendaarne õhuäss, kes tulistas esimese lendurina alla üle 250 vastase lennuki ning on tänapäevani õhuvõitude poolest maailma hävituslendurite hulgas edukuselt viiendal kohal. Kokku on tema arvel ametlikult 258 õhuvõitu 442 operatsioonis, mitteametlikult aga üle 280.



Nowotny oli ka esimene lendur, kes teenis välja Rüütliristi raudristi tammelehtede, mõõkade ja teemantitega. Sellise risti sai kokku 27 võitlejat. Nowotny hukkus 1944. aasta novembris, kui Ameerika hävitajad tema lennuki alla tulistasid.



Austrias ei ole tema mälestus Salumäe sõnul kuigi populaarne. Nowotny haud on tema surma-aastapäeval olnud neonatside kogunemiskohaks.



Sandy Air on ettevõte, mis tegeleb veealuste otsingute ja lennukite taastamisega. Firma soovib lennuki keskkonnasõbralikult üles tõsta, Austriasse viia ja restaureerida.



Nende kodulehel võib näha pilte mitmest taastamisel olevast ning juba taastatud vanast lennukist, kaasa arvatud Messerschmitt 109 (fotol) tüüpi lennukitest, millega Nowotny alla tuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles