Savisaar tasus võrkpallijuhtide arve

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuluhüvitiste arvelt võrkpallijuhte kostitanud riigikogu liige Vilja Savisaar eile Tallinnas Salme keskuses europarlamendi kampaania üritusel.
Kuluhüvitiste arvelt võrkpallijuhte kostitanud riigikogu liige Vilja Savisaar eile Tallinnas Salme keskuses europarlamendi kampaania üritusel. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu kuluhüvitiste arvelt enam kui 3000 krooni eest võrkpalliföderatsiooni juhatusele kohvi ja vett pakkunud alaliidu president Vilja Savisaar ei näe sellises tegevuses midagi taunitavat.



Esmalt lasi riigikogu Keskerakonna fraktsiooni juht Vilja Savisaar talle seadusega ettenähtud kuluhüvitistest kinni maksta 14. jaanuaril toimunud Eesti Võrkpalliföderatsiooni juhatuse nõupidamise teenindamise summas 834 krooni.



Vaevalt kuu aega hiljem – 25. veebruaril – kordas Savisaar sama trikki, kuid siis juba 1128 krooni eest. Mõlemal kahel korral osutas talle teenust riigikogulaste seas sedalaadi üritusteks ülekaalukalt populaarseim ettevõte, Tallinnas Faehlmanni tänaval asuv AS Miker.


Sama firma pakutud «ürituse teenindamise» kulu lasi Vilja Savisaar riigikogu kantseleil hüvitada ka 19. märtsil. Kuid selle, 1054 krooni suuruse kulutšeki juurde ei lisanud naine omalt poolt täpsemat selgitust, mis üritusega tegemist oli.



Küll on ta aga 6. aprilli daatumit kandva ASi Miker ürituse teenindamise eest esitatud 1350 krooni suurusele arvele lisanud taas märke «Eesti Võrkpalliföderatsiooni juhatuse koosolek».



Savisaare sõnul ei näe ta seesuguses maksumaksja raha kulutamises midagi lubamatut, kuna võrkpalliliidu juhtimine pole tema eralõbu. «Alaliidu presidendi koht on rohkem ühiskondlik amet ja mind valiti sinna ainult seetõttu, et olen riigikogu liige ja ühiskonnas aktsepteeritud inimene,» ütles ta.



Savisaare sõnul peaksid inimesed arvestama, et tema kui alaliidu juhi kulutusi ei maksa keegi kinni ja ta peab hoopis ise aitama võrkpallile raha leida. «Ma ei ole ju selle raha eest endale midagi soetanud, vaid pakkunud inimestele nendel koosolekutel kohvi ja vett. Ega palju rohkem selle raha eest saa,» ütles ta.



Savisaare kuluhüvitiste aruandluse kaustast leiab teisegi küsitava kuluartikli – 27. aprillil Tallinna linnakantseleile saadetud 1400-kroonine arve Särgava külalistemajas peetud nõupidamise eest. Kuigi arve oli adresseeritud Tallinna linnavõimule, lisas selle oma kuluhüvitiste nimekirja hoopis Tallinna linnapea Edgar Savisaare abikaasa Vilja.



Küsitavusi tekitab teisegi keskerakondlase, endise siseministri Kalle Laaneti kasutuses oleva 2006. aasta Mercedese 6000-kroonise kuurendi tasumine. Sõiduauto rendikulude hüvitamine on parlamendiliikmete seas laialt levinud, kuid erinevalt enamikust, kes liisib autosid suurtest liisingufirmadest, kasutab Laanet oma hea sõbra, Lääne-Eesti praamikuninga Vjatšeslav Leedo ettevõte Sarbuss rendiautot. Juriidiliselt on siin kõik korrektne.



«No kui küsimust niimoodi juba esitada, siis võiks ju mul keelata ära ka tema praamidega sõitmise. Aga kuidas ma siis koju saaksin,» kommenteeris Saaremaal elav Laanet. «Positiivne oleks pigem see, kui kõik maakondadest pärit saadikud toetaksid autot rentides mõnd kohalikku ettevõtet. See on kõige lihtsam regionaalpoliitika.»



Transpordikulutustega paistab kurikuulsa taksosõitja Evelyn Sepa kõrval silma ka sotsiaaldemokraat Eiki Nestor, kelle keskmised taksoarved küünivad kuus ligi 6500 kroonini. Nestorile teeb siin silmad ette keskerakondlane Arvo Sarapuu, kelle igakuised bensiinikulud ületavad keskmiselt 7000 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles