Rahvaliidu aseesimees: IRL ajas läbirääkimised lõhki

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajar Lember
Kajar Lember Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Rahvaliidu aseesimehe Kajar Lemberi sõnul ajas kolme partei läbirääkimised valitsusliidu moodustamiseks lõhki Isamaa ja Res Publica Liit (IRL), kes «hakkas neile solgipange pähe valama».

Lember kirjutas oma blogis, et IRLi esimees Mart Laar käsitles koalitsiooniläbirääkimisi europarlamendi kampaania osana. «Täna saab justkui ühiskonnale näidata, et peaminister ei suutnud uut valitsust kokku panna ning tema suure riigimehena oleks küll väga tahtnud riigile head,» märkis ta. «Reaalsuses on jälle justkui kõik teised süüdi, ainult laarlased on süütud. Kui nii juhtub juba mitmel korral järjest, tuleks viga otsida äkki hoopis iseenda süütusekambrist»

Lember rõhutas, et Rahvaliitu kutsuti läbirääkimistele ja nad läksid nendele heas usus leppida kokku Eesti riigile ja rahvale vastuvõetavad lahendused eelarve ja majanduskriisist väljatulekuks ning ühiskonna pikaajaliseks arenguks.

«Viimastel päevadel aga kõlasid toredad seisukohad, kus tuuakse välja, et Rahvaliit kõlbaks justkui partneriks häda pärast ja ajutiselt. Selline suhtumine ei ole meile vastuvõetav ning see ei vii riiki edasi,» tõdes Lember. «Olime valmis enda jaoks väga valusaks kompromissiks, aga mitte selleks, et läbirääkimislaua taga istuv partner hakkab meile solgipange pähe valama.»

Lember märkis, et Laari räägitud punane joon, mille taga Rahvaliit väidetavalt seisis ja edasi kärpida ei lubanud, olid partei seisukohad, millest taganeda ei tahetud. Meie hinnangul ei saa riiki tõesti euro nimel ära kärpida nii, et oleksime kui alasti lumehanges, riided ära kärbitud ja kodu käest ära võetud,» lisas ta.

Lember tõi välja ka selle, et Rahvaliit oli vastu mitmetele Laari poolt välja pakutud ettepanekutele, mida partei ei pidanud Eesti rahva suhtes õigeks.

«Nimelt pakkus Laar välja, et eelarve tasakaalu viimiseks tuleb langetada tulumaksuvaba miinimumi 1000 krooni võrra, teha kogu sotsiaalsektori kärbe 10 protsenti, mis annaks pea 3 miljardit krooni vähemkindlustatud inimeste arvelt,» kirjutas Lember. «Veel oli tema poolt pakutud plaan, mis kaotaks pensionäride täiendava tulumaksuvabastuse, mis võtaks pensionäridelt veel veidi üle miljardi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles