Sinimägedes peeti kinni koonduslaagri riietes piketeerijad

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal suvel mälestatakse Sinimägedes 1944.a. kaitselahingutes langenuid.
Igal suvel mälestatakse Sinimägedes 1944.a. kaitselahingutes langenuid. Foto: Peeter Langovits

Täna pidas politsei Ida-Virumaal Sinimägedes kinni viis inimest, kes koonduslaagri vangide rõivaid kandes piketeerisid seal toimuva Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide kokkutuleku vastu.

Ida prefektuurist kinnitati venekeelsele Postimees.ee'le, et mittesanktsioneeritud miitingu korraldamise pärast peeti Sinimägedes kinni viis inimest. «Kinnipeetud viidi Jõhvi politseijaoskonda. Nende isikud tehti kindlaks,» ütles Ida prefektuuri pressiesindaja Jelena Fillipova.

Politsei pressiesindaja lisas, et viis inimest peeti kinni avaliku korra rikkumise eest. Filippova ei osanud öelda, milles rikkumine seisnes. Juhtumi kohta alustatakse väärteomenetlust. 

Venekeelse Postimees.ee andmetel oli kinnipeetute seas ka Öise Vahtkonna üks liidreid Maksim Reva. Kell 13.10 ütles Reva telefoni teel, et asub Jõhvi politseijaoskonnas koos Sarkis Tetavsjani, Aleksander Maksimovi, Aleksander Jefremovi ja Arseni Maharašviliga.

Öise Vahtkonna juhi kinnitusel teavitas ta politseid täna hommikul kell 7.35 meili teel, et neil on kavas korraldada pikett «kuritegeliku Waffen SS kogunemise vastu Grenaderide mäel Sinimägedes».

Mehe sõnul kandsid piketil osalejad riideid, mis meenutasid koonduslaagri vangide riietust. Piketeerijatel oli kaasas kaks eestikeelset plakatit.

Ühel oli tekst « Iga päev teie siinset vastupanu nõudis süütuid ohvreid koonduslaagrites», teisel «Waffen SS ei kaitsenud mitte Eesti vabadust, vaid natsismi kuritegusid». Piketeerijatel olid kaasas ka Klooga koonduslaagri fotod.

Umbes kell 11.05, veerand tundi pärast Grenaderide mäele saabumist, pidas politsei Reva ja ta kaaslased kinni. «Alguses meile öeldi, et pikett keelati ära. Kui ma palusin selle kohta tõendeid, siis öeldi, et piketti pole registreeritud,» rääkis Reva. Mehe kinnitusel nimetas ta politseile meiliaadressi, kuhu ta hommikul oma teate saatis, kuid sellest ei olnud abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles