End antifašistideks kutsujad kaebasid europarlamendile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimägedes tähistati Teise maailmasõja aegsete kaitselahingute 65. aastapäeva.
Sinimägedes tähistati Teise maailmasõja aegsete kaitselahingute 65. aastapäeva. Foto: Sergei Stepanov / Narvskaja Gazeta

End Läti, Eesti ja Soome antifašistideks kutsuvad ühendused saatsid europarlamendile kaebuse, milles soovisid, et europarlament tegeleks sellega, mida nad nimetasid Teise maailmasõja ajaloo ja tulemuste moonutamiseks Eestis ja Lätis.

Kaebuse ajendas Sinimägede kaitselahingute 65. aastapäeva tähistamine.

Interfaxile esitatud pöördumise kohaselt tõmbavad sellelaadsed üritused kaasa mitte ainult SSi veterane, vaid kõiki natsismi ja neonatsismi poolehoidjaid erinevatest riikidest.

Avaldus lisas, et neis tingimustes on kõik naaberriikide antifašistid Eestis kuulutatud ebasoovitavateks isikuteks ja saadetakse riigist välja.

Pöördumine väljendas nördimust selle üle, et Eestis mittesoovitavate isikute nimekirjadesse on kantud Euroopa Liidus sündinud ja selle territooriumil elavad inimesed ning kinnitas, et see on vastuolus Schengeni leppega.

Piirivalve saatis pühapäeval Eestist välja kaks Läti elanikku, kelle politsei tabas samal päeval koos kaaslastega Sinimägedes toimunud Eesti relvagrenaderide diviisi veteranide mälestusüritusel ebaseaduslikult pikettimas.

Piirivalveameti pressiesindaja Kaisa Pungase sõnul oli tegemist Läti kodaniku ning Lätis elava kodakondsuseta isikuga, kelle piirivalve piiripunkti sõidutas ning tagas nende lahkumise Lätisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles