Admiral Johan Pitkale avati ookeani taga ausammas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral Johan Pitka pronksbareljeef ja selle autor Seaküla Simson.
Admiral Johan Pitka pronksbareljeef ja selle autor Seaküla Simson. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras avas eile õhtul Kanadas Fort St. Jamesis ausamba Vabadussõja kangelasele admiral Johan Pitkale. Kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhi Martin Jaško sõnul rajati ausammas ookeani taha seetõttu, et Pitka sattus oma kirjul eluteel ka sinnakanti.



Kanadas Briti Columbia provintsis suutis ta rasketes oludes rajada eestlaste uusasunduse ja võõral maal, kuigi sõbraliku rahva keskel edukalt hakkama saada, nentis Jaško. Pitka asus koos grupi eestlastega Fort St. Jamesi elama 1924. aastal ja naasis kodumaale 1930. aastal.



Pitka Kanadas veedetud eluperioodi hakkab tähistama mälestusmärk, mille ühele küljele on kinnitatud tema pronksbareljeef lühikese teksti ja laeva vindiga. Viimaste autor on Seaküla Simson. Teisel küljel on metallplaat pikema tekstiga ja kolmandale küljele kavatsetakse edaspidi panna plaat annetajate nimedega.



«Ühtlasi on see tänuavaldus Kanada eestlaskonnale, kes viiekümne okupatsiooniaasta jooksul andsid endast parima Eesti iseseisvuse taastamise nimel,» lausus Jaško.


Pitka ausamba rajamise Fort St. Jamesi organiseeris Eesti Kultuuri Ühing Kanadas, kes kogus selleks ka annetusi. Kaitseministeerium toetas samba rajamist 150 000 krooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles