Pere sattus seenemürgitusega haiglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline kärbseseen
Roheline kärbseseen Foto: Vello Liiv

Eile hommikul tõid kiirabi ja reanimobiil Põlvast Tartu Ülikooli Kliinikumi intensiivravile kaks täiskasvanud naist ja kolm teismelist poissi, kes olid söönud sirmikute pähe munaga praetud rohelist kärbseseent, kirjutab Priit Pullerits ajalehes Postimees.

Tartu Ülikooli Kliinikumi üldintensiivravi osakonna valvearst Kadri Tamme lausus eile õhtupoolikul, et kahe täiskasvanu, 57-aastase vanaema ja tema 33-aastase tütre seisund on raske. Laste olukorra kohta ei soostunud TÜ Kliinikumi lastekliinik teavet andma.

Tamme seletas, et rohelise kärbseseene söömine tekitab maksapuudulikkust, mis kokkuvõttes tingib häireid kõigis organsüsteemides. Ehkki patsiendid olid eile pärastlõunal teadvusel, on tema sõnul tegemist äärmiselt tõsise juhtumiga, kus oht tervisele on hästi suur ning karta võib kõige hullemat.

Põlva haigla ülemarst Margit Rikka rääkis, et haiglasse sattunud pere oli kolmapäeva õhtul söönud vanaema praetud seenešnitsleid, kusjuures rohelised kärbseseened oli korjanud nende sugulane, kes ise aga šnitsleid ei söönud.

Seenemürgitused algavad tavaliselt iivelduse ja peavaluga, millele järgnevad oksendamine ning kõhuvalu ja -lahtisus. Postimeest konsulteerinud arstid rõhutasid, et nende tunnuste ilmnemisel tuleb pöörduda kiiresti arsti poole ning võtta võimalusel kaasa ka söödud seened, et spetsialistid saaksid täpselt kindlaks teha, millise mürgitusega on tegu.

Tartu Ülikooli mükoloogia professor Urmas Kõljalg tegi eile pärastlõunal arstidelt saadud seenenäidiste põhjal kindlaks, et erinevalt esialgu oletatud valgsest kärbseseenest, mida mõnikord peetakse ekslikult šampinjoniks, oli sedapuhku tegu rohelise kärbseseenega (Amanita phalloides).

Igal juhul on need mõlemad Eesti kaks kõige eluohtlikumalt mürgist seeneliiki, kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles