Kaaperdamises kahtlustatav läks laevale tööle

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubalaev Arctic Sea
Kaubalaev Arctic Sea Foto: Reuters / Scanpix

Kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamises kahtlustatav Lasnamäe elanik Jevgeni Mironov arvas, et läheb laevale tavalisele tööle. Vähemalt nii ta väitis, kui kriminaalhooldajalt Eestist lahkumiseks luba küsis.



Tõsi, laev, kuhu tööle minekuks mullu vanglast tingimisi vabastatud Mironov järelevalveametnikule paberid esitas, ei olnud Arctic Sea, vaid ühe Lõuna-Euroopa riigi lipu all sõitev alus.



See omakorda muudab Eestist pärit kaaperdajate kuuiku ja nende kaasosaliste Arctic Sea pardale sattumise asjaolud veelgi segasemaks. «Siin loos on olemas kõik korraliku spiooniloo elemendid ja mida päev edasi, seda segasemaks asjalood kisuvad,» kommenteeris Postimehele juhtunuga kursis olev isik.



Meediakanaleis on mehed väitnud end olevat keskkonnakaitsjad. Venemaa ametlik uurimisversioon räägib, et merehädalisi teeselnud mehed hõivasid Arctic Sea Rootsi vetes.


Vene prokuratuur esitas eile avalikkusele taas kord eksitava teate, nagu olnuks kuus kaaperdamises kahtlustatavat Eesti elanikku kandnud siin aastatel 2001–2005 mitmesuguste kuritegude eest vanglakaristusi.



Tegelikult on kuuikust kriminaalkorras karistatud vaid kaks, ülejäänute osa piirdub Postimehe andmeil vaid kuritegudes kahtlustatavate rolliga. Kui sellegagi.



Kõige tõsisem kuritegu ongi pühapäeval oma 31. sünnipäeva tähistanud tallinlase Jevgeni Mironovi arvel. 2001. aasta septembris tekkis tal Raadikul baaris magama jääma kippunud noormehega kähmlus ja veidi hiljem leiti too lõbustuskoha juurest surnuna.



Kuigi Mironov oma süüd ei tunnistanud, mõistis kohus ta ettekavatsemata tapmise pärast 2005. aastal neljaks aastaks vangi. Vanglas eeskujulikult käitunud Mironov pääses mullu 26. veebruaril enne tähtaega vabadusse kohustusega kanda järgneval kolme kuul elektroonilist jalavõru. Pärast võru eemaldamist käis Mironov edasigi korralikult kriminaalhooldaja juures ja seetõttu lubati tal ka välismaale tööle minna.



Lisaks Mironovile on Eestiga seotud kuuikust varem karistatud Dmitri Bartenev (42). Kahel korral karistatud mehe kuriteod piirduvad purjuspäi autojuhtimisega. Viimati karistati teda mullu sügisel, kui ta tabati Tallinna sadama D-terminali juures BMW roolist. Lisaks on Bartenevit karistatud kaheksal korral väärteo korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles