Miinijahtija «Sakala» ületas esmakordselt Atlandi ookeani

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinijahtija Sakala.
Miinijahtija Sakala. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Eile õhtul toimus New Yorgi «Eesti majas» pidulik vastuvõtt esmakordselt Atlandi ookeani ületanud Eesti mereväe miinijahtija «Sakala» meeskonnale välis-Eesti kogukonna esindajatele, kus loeti ette ka kaitseminister Jaak Aaviksoo läkitus.

Aaviksoo nentis oma läkituses, et Eesti merevägi on pärast Atlandi ookeani ületamist nüüd veelgi rohkem mereriik, sest meie mereväelaste hulgas on taaskord ookeanikogemusega meremehed.

«Eesti riigi rahvuslikes huvides on, et NATO kiirreageerimisjõud tõsiseltvõetavad areneksid ning paistaksid oma tegutsemisvalmiduses nii meie sõpradele kui vaenlastele. Ning kas saaks olla veel paremat tõendust tõsiseltvõetavusest, kui ookeaniületus? On ju ka meile oluline, et häda korral jõuaksid ka liitlaste laevad kiirelt üle ookeani, nii nagu nad seda eurooplaste jaoks varem korduvalt on teinud,» seisab kaitseministri läkituses.

Aaviksoo sõnul on Eesti sõjalaeva USA-s viibimisel oluline tähendus ka eestlaste jaoks Ameerikas, kes on eestluse vaimu siin elus hoidnud terve selle aja, mil rahvuskaaslased kodumaal pidid alluma okupatsioonivõimude represseerivale diktaadile.

«See, et te ajate meie asja Ameerika mandril, hoiate eesti vaimus elus ja vajadusel saate siit niivõrd olulise panuse anda Eesti riigi kaitsmiseks ja püsimiseks, on tähtis teadmine, millele saavad toetuda need, kes Eestimaal selle sama peale mõtlema peavad,» leidis kaitseminister.

Kaitseministri läkituse luges New Yorgi «Eesti majas» toimunud kohtumisõhtul ette Eesti kaitsetašee USA-s kolonel Meelis Kiili.

NATO reageerimisjõudude (NATO Response Force) 13. rotatsiooni koosseisu kuuluv miinijahtija «Sakala» ületas koos NATO miinitõrjegrupiga Atlanti ookeani augusti teises pooles.

Ülesõidul harjutas «Sakala» ka tankimist ja abi osutamist merel.

«Sakala» osaleb ka miinitõrjeõppusel Kanada vetes ja Ameerika Ühendriikide aasta suurimal mereväeõppusel, kus harjutab koostööd lennukikandja taktikalise grupi koosseisus.

Miinijahtija «Sakala» on esimene Eesti mereväe laev, mis ületab Atlandi ookeani.

Seni on Eesti riigilaevastiku alustest pärast Teist maailmasõda Atlandi ookeani ühel suunal ületanud piirivalvelaev Valvas 1997. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles