Paldiski elanike arvu kasv ei too kriminaalmenetlust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paldiski linnavolikogu liige Jaan Mölder.
Paldiski linnavolikogu liige Jaan Mölder. Foto: Liis Treimann

Põhja ringkonnaprokuratuur ei alustanud menetlust seoses Paldiski linnapea avaldusega enne valimisi aktiveerunud kodanike sissekirjutamisega.

Prokuratuur tõi põhjenduseks, et karistusseadustik näeb ette kriminaalvastutuse isiku takistamise eest vabalt teostamast oma õigust valida või olla valitud valimisel või hääletada rahvahääletusel, kui sealjuures on kasutatud vägivalda, pettust, ähvardust või isiku teenistuslikku, majanduslikku või muud sõltuvust süüteo toimepanijast.

«Prokuratuuri hinnangul on Jaan Möldri poolt esitatud kuriteoteade oletuslikku laadi ega sisalda piisavalt informatsiooni, mis viitaks sellele, et toime on pandud kuritegu,» selgitas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria-Elisa Tuulik.

Prokuratuur  tõi esile, et kohalike omavalitsuste valimised ei ole veel toimunud ega ole võimalik seega ka ette teada, kelle poolt annavad Paldiski elanikud oma valijahääle.

«Teiseks ei ole seaduse kohaselt keelatud ega ole karistatav enda elukoha vahetamine enne valimisi selleks, et toetada mõnda konkreetset isikut, sealhulgas isikut, kellel on võimalus mõjutada konkreetse valija tulevast elu oma poliitiliste otsustustega.»

Paldiski linnapea Mölderi esitatud kuriteoteatest ei nähtu prokuratuuri hinnangul, et Paldiski linnavalitsusele oleks esitatud võltsitud dokumente või muid valeandmeid. Samuti ei nähtu, et kedagi oleks mõjutatud valima mingit konkreetset isikut.

«Kuriteoteates ei ole välja toodud ühtegi isikut, kellele oleks ainelist hüvitist antud või pakutud ega ka ühtegi isikut, kes oleks seda andnud või pakkunud.»

Paldiski linnapea kahtlustas, et linnas kandideerivad isikud üritavad valijaid mõjutada ning kirjutavad uusi kodanikke linna sisse.

Elanike juurdevool Paldiskisse on viimasel ajal hoogustunud, sest kui mullu detsembris elas seal 4100 inimest, siis möödunud nädalal juba 4400.

Paldiskis on kõikidest Eesti omavalitsustest eelolevatel kohalikel valimistel tihedaim konkurents, kus ühele kohale kandideerib 15 inimest.

Paldiskis kandideerib linnavolikogu 13 kohale 195 inimest, kes esindavad 11 valimisnimekirja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles