Sõltumatud eksperdid peavad sõja alustajaks Gruusiat

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu uurimiskomisjon süüdistab sõja alustamises Gruusiat.
Euroopa Liidu uurimiskomisjon süüdistab sõja alustamises Gruusiat. Foto: Reuters / Scanpix

Saksa ajakirja Spiegel võrguväljaanne avaldas

ülevaate

Euroopa Liidu ekspertkomisjoni aruandest, millest selgub, et mullu maailma vapustanud augustisõda alustas Gruusia, kuid osaliselt lasub vastutus ka Venemaal.


Anonüümseks jääda soovinud allikate kinnitusel, kes on salajase raportiga tutvunud, leidsid sõltumatud euroliidu eksperdid, et viie päevase sõja puhkemise eest vastutab Thbilisi, kes alustas massilise pealetungiga sõjalist operatsiooni Lõuna-Osseetia keskuses Tshinvalis.

Gruusias augustis valminud raport sõjalise konflikti kohta toob välja asjaolu, et Moskva valmistus Gruusiasse sisse tungima juba mitu kuud enne augustisõda ning et Thbilisil ei jäänud enesekaitseks muud üle kui Lõuna-Osseetiat rünnata. Väidetavalt sisenesid Vene väed Lõuna-Osseetiasse viivasse Roki tunnelisse umbes 20 tundi enne seda, kui Thbilisi otsustas enesekaitseks anda oma armeele käsu tegutseda.

Saksamaa kantseleriks pürgiva sotsiaaldemokraadist välisministri Frank-Walter Steinmeieri ja tema Beneluxi maade kolleegide initsiatiivil valminud raportis kritiseeritakse ka Venemaad, mis väidetavalt eskaleeris konflikti saates piirkonda hulgaliselt sõjajõude.

Ka varasem inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) raport kritiseeris Gruusiat võimalike sõjakuritegude ja inimõiguste rikkumise pärast, kuid samas taunis uurimus ka Lõuna-Osseetia separatistidest mässuliste etnilist puhastustööd Lõuna-Osseetias asuvates Gruusia külades ning Venemaa «valimatuid» õhu-, tanki- ja suurtükirünnakuid kortermajadele.

Viimase raporti koostanud rahvusvaheline komisjon, mida juhib Šveitsi diplomaat Heidi Tagliavini, ei soovi veel raportit avaldada, sest tahab seda enne esitleda ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile, Euroopa Liidu suursaadikutele ning Gruusia ja Vene Föderatsiooni valitsustele. Suure tõenäosusega avaldatakse raport järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles