Itaalia süüdistab teisi NATO riike luureandmete varjamises

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia sõdurid Afganistanis.
Itaalia sõdurid Afganistanis. Foto: AP / Scanpix

Teised liitlased ei lase itaallasi Afganistanis täielikult ligi luureandmetele ning see seab ohtu nende sõdurite turvalisuse ja rikub riikidevahelist koostööd kriisipiirkonnas, vahendas Itaalia välisministri Franco Frattini kaebusi Briti ajaleht The Times.

Frattini väitel on koostöö puudumine ja luureinfo piiramine NATO vägede vahel laiaulatuslik probleem. «Me oleme selle küsimuse korduvalt tõstatanud,» ütles ta.

Frattini sõnul pole sugugi vähetähtis ka fakt, et mullu mais võimule tulnud Silvio Berlusconi valitsus tühistas suurema osa piiranguist, mis ei lasknud itaallastel sõjas väga suurel määral osaleda. Tõsi, siiani kehtib klausel, mis annab Afganistanis teenivatele Itaalia sõduritele kuus tundi aega otsustada, kas nad lähevad lahingutsooni sisse või mitte. (Näiteks Eesti kaitseväelased on Afganistanis algusest peale selliste piiranguteta.)

Frattini väitel on Itaalia valmis loobuma ka viimasest olemasolevast piirangust, kuid selleks on tema sõnul vajalik ka ülihea luureinfo. «Kui meid palutaks minna näiteks Kandahari provintsi (Lõuna-Afganistanis, tulisuselt eestlaste teenistuspaigaks olevast Helmandist järgmine, siiani on itaallased lõunast eemale hoidnud – toim), tahaksime me loomulikult selle piirkonna luureinfot,» rääkis ta. «Kahjuks selline koostöö puudub.»

Timesi teatel eitavad Itaalia ametnikud oletusi, justkui hoitaks neid NATO infost eemal seetõttu, et nende valitsusjuht Berlusconi on heades suhetes oma Venemaa ja Liibüa kolleegidega.

Samas nimetas Itaalia peaminister alusetuks väiteid, justkui oleksid tema kodumaa väed maksnud kümneid tuhandeid dollareid Talibanile selle eest, et terroristid neid ei ründaks, andnud «katuseraha» küsimust mainimata Sarobi piirkonna Ida-Afganistanis mullu suvel üle Prantsuse kolleegidele ning aidanud niiviisi kaasa kümne Prantsuse sõduri elu nõudnud ja 21 vigastanud rünnakule.

Möödunud nädalal üles kerkinud altkäemaksuskandaali alguses kinnitasid väiteid itaallaste ja Talibani ärisuhetest anonüümsed NATO ja Afganistani sõjaväe allikad, samuti nimeliselt üks Sarobi hõimupealik ja kohalik Talibani komandör. Itaalia ise eitas süüdistusi kategooriliselt. Nädala lõpuks kinnitas Timesile ameeriklaste ja itaallaste tüli väidetavate maksete pärast Talibanile ka endine president Barack Obama välispoliitikanõunik Bruce Riedel ja üks anonüümne praeguse Ühendriikide administratsiooni esindaja.

Praegu teenib Afganistanis umbes 3000 itaallast, neist suurem osa suhteliselt rahulikus lääneprovintsis Heratis. Sõja käigus on hukkunud 22 selle riigi sõdurit, neist kuus möödunud kuul ühes rünnakus Kabulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles