Eesti usukogukond taunib endiselt homosuhteid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eestile lähim paik, kus geid oma suhet seaduslikult registreerida saavad, on Rootsi. Rootsi homosid hakatakse juba 1. novembrist ka kirikus laulatama. Eesti kirikurahvas isegi ei kaalu homodele sellise võimaluse andmist - nende seisukohalt on tegemist paraja hälbega.


«Meie kirik ei jaga ka Rootsi kiriku tänast seisukohta ja ei toeta neid arenguid, mis seal on olnud. Seal on mitmeid aspekte, miks ühes heaoluühiskonnas, kus on kahtlemata väga hinnatav liberaalne suhtumine, kus on ka väga palju immigrante, kus on väga tõsised probleemid HIVi ja aidsiga, et sellise otsuseni on jõutud. Tänases Eesti kirikus ja ma arvan, et ka Eesti ühiskonnas see teema ei peaks olema aktuaalne,» ütles EELK peapiiskop Andres Põder, vahendas Reporter.ee.

«Meie luterlik kirik oma mitmetes dokumentides, samuti Eesti kirite nõukogu eelmisel aastal vastu võetud seisukohas homoseksualismi küsimustes küll taunib samasooliste abielu ja ka võimalikku partnerluse seadustamist,» ütles Põder.

Kirik tugineb oma sõndaes suuresti piiblile. Kas püha raamat ka otseselt homode kohta midagi ütleb?

«Piibli hinnang selles suhtes on tõepoolest negatiivne ja kahtlemata me peame kõigisse inimestesse suhtuma lugupidavalt ja ka nendesse, kellel on erikalduvusi. Aga siin on küsimus pigem hingehoius kuivõrd sellise tegevuse selliseks normiks seadmises ühiskonnas,» ütles Põder.

«Meie kui kristlaste jaoks kehtib ainult Uus Testamend ja seal küll ei ole selliseid Jeesus Kristuse sõnade kohaselt hukkamõistvaid avaldusi, et homoseksuaalsus on kuidagi pahe,» ütles Seksuaalvähemuste kaitse ühingu juht Reimo Mets.

Eesti usukogukonna kindel arvamus on see, et homosuhted ei ole normaalsed. Seda, kas tegemist on haiguse või puudusega otse aga ka välja ei öelda.

«Inimene on õppiv olend ja ta võib kõike õppida ja ka kõike jäljendada,» ütles Põder.

Eelkõige on kiriku jaoks tähtis perekond ja keskkond, kus lapsed kasvavad.

Eesti homode jaoks polegi tegelikult tähtis abiellumine, vaid fakt, et geisuhted saaksid seadusega paika pandud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles