Schapelle Corby: narkokuller võlub austraallasi

Evelyn Kaldoja
, päevatoimetaja / päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veetlev Schapelle Corby vanglajuhi saatel.
Veetlev Schapelle Corby vanglajuhi saatel. Foto: AFP / Scanpix

Vähemalt maakera kuklapoolel omab austraallanna Schapelle Corby tõsist potentsiaali saamaks moodsa aja Bonnie Parkeriks.

 Noorele naiskurjategijale on juba pühendatud laul ja mitu internetilehekülge, lisaks on temast tehtud film, ilmunud on ka autobiograafia.


Tõsi, mõned lennujaamad ei lubavat oma raamatupoodidel Corby teost müüa – kartuses, et naise lugu innustab teisigi halvale teele minema.


«8. oktoobril 2004 Balile lennates kujutasin ette, et minu suurimaks probleemiks saab küsimus, millist sarongi milliste bikiinidega kanda,» algab Corby enda versioon juhtunust, mis on avaldatud tema perekonna kodulehel. Toona 27-aastane naine oli enda kinnitusel teel balilasega abiellunud õe Mercedese sünnipäevale.


Denpassari lennuvälja tollitöötajad aga leidsid tema surfikotist 4,2 kilogrammi kanepit. Naine, kes ametnike väitel üritas koti lahtivõtmist takistada, kinnitas toona ja kinnitab siiani, et tema isikliku pagasi taimne sisu tuli talle üllatusena.


«Ma ei saa võtta omaks kuritegu, mida ma ei sooritanud,» kõlas Corby põhjendus kohtus. «Ja kohtunikele: minu elu on praegu teie kätes, kuid ma eelistaksin, kui see oleks teie südameis. Ma palun teil näidata oma kaastunnet ja saata mind koju. Saya tidak bersalah. (indoneesia keeles; eesti k «Ma ei ole süüdi» – toim).»


Traagiline lõpp


Kohtuistungi lõpupäeva kandsid otse üle nii Austraalia kui Uus-Meremaa telekanalid. Hoolimata Corby emotsionaalsest kaitsekõnest ja kaasa tundvast meediast otsustas kohus ta 20 aastaks trellide taha saata.


Tänase seisuga peab tuleval nädalal 31. sünnipäeva tähistav austraallanna Bali vanglas veetma veel 16 aastat ja 98 päeva. Juppide kaupa on Indoneesia võimud tema karistust ka lühendanud. Näiteks 2006. aasta augustis kärbiti Indoneesia iseseisvuspäeva puhul Corby vangistust kahe kuu võrra, sama aasta detsembris toodi vabastamiskuupäeva veel lähemale tänu naise heale käitumisele.


Mullu augustis aga saabus teade, et rohkem karistust ei lühendata, sest ta tabati vanglas mobiiltelefoni kasutamas. Lisaks karmistati Corby külastamise reegleid, kui hakkas levima kuulujutt, et üks turismifirma pakkus Bali-reiside osana kuulsa vangiga kohtumist.


Salapärane kanepilast


Corby advokaat väitis teda kohtus kaitstes, et kanepi võisid süütu reisija pagasisse sokutada lennujaamatöötajad, kes tegelesid ise narkootikumide vahendamisega. Hiljuti ekraanidele jõudnud dokumentaalfilmis «Schapelle Corby: The Hidden Truth» (eesti k «Schapelle Corby: Varjatud tõde» – toim) tunnistas naise kaitsja siiski, et ei usu ka ise sellesse teooriasse.


Advokaat väitis nüüd, et Austraalia endise välisministri Alexander Downeri hinnangul võisid narkoveo taga seista Corby vennad.


Austraallanna perekondlik taust polnud nimelt tema kaitsjate jaoks just väga soodne materjal. Näiteks oli ka tema isa 1970ndail saanud kanepi omamise eest trahvi ning tema poolvend on veetnud murdvarguste eest aega Austraalia vanglas.

Kõige tipuks leiti Corby isa naabrite krundilt vaid kuu pärast tütre vahistamist viis kilo kanepit. Pärast Schapelle Corby kinnipidamist jõudsid meediasse ka pildid sellest, kuidas tema vanem õde Mercedes kanepit suitsetab.


Võimudel on Corby süütuses kahtlemiseks veel nii mõnigi hea põhjus. Näiteks keeldusid naise kaitsjad Austraalia föderaalpolitsei pakutud DNA-testist naise kotist leitud kanepile.


Sellest hoolimata aga ei mõjunud Corby kinnipidamine just hästi tava-austraallaste arvamusele Indoneesiast. Leidus koguni inimesi, kes palusid oma valitsuselt, et see nõutaks mainitud Kagu-Aasia riigilt tagasi abiraha, mis sellele maale pärast 2004. aasta jõulutsunamit saadeti.


«Ma tunnen talle kaasa. Ma saan aru, miks avalikkus talle kaasa tunneb,» ütles Corby kohtuprotsessi aegne Austraalia peaminister John Howard.  «Loodan, et õiglus seatakse jalule ning otsus on aus ja õige.»


Keeldudes igasugustest hinnangutest, lisas Howard: «Ma küsiksin retoorilise küsimuse: mu kaasaustraallased, kui välismaalane tuleks Austraaliasse ja välisvalitsus hakkaks meile ütlema, kuidas me selle juhtumiga tegelema peaksime, siis reageeriksime väga vihaselt.»


Pildid ilusalongist


Sel nädalal aga võisid austraallased oma ajalehtedest imetleda ka värskeid pilte oma kõige ilusamast kurjategijast. Ja sugugi mitte nukral ilmel ja vangikitlisse riietatult trellide tagant põrnitsemas. Ajakirjanikud ja fotograafid tabasid Corby kolmapäeval hoopiski naasmas Gardenia Saloni juuksurist ja spaast.


Uudisteagentuuri AFP teatel märkasid kohalikud päev varem daami politseinike saatel poodlemas. «Ta veetis siin päris kaua aega, ligi kaks tundi,» vahendas AFP ilusalongi lähedal asuva turu kaupmehe sõnu. «Ta ostis natuke maiustusi ja riideid.»


Ilusalongist ei saatnud politseinikud Corbyt sugugi mitte vanglasse, vaid hoopiski haiglasse. Sinna sattus naine depressiooniga pärast seda, kui Indoneesia ülemkohus märtsi lõpus tema apellatsiooni tagasi lükkas. «Süüalune on selgelt tõestanud, et ta tõi Indoneesiasse narkootikume,» kommenteeris seda ülemkohtu esindaja.


Kuigi paljud kaasmaalased peavad Corbyle määratud karistust liialt karmiks, on tal läinud isegi hästi võrreldes mõningate teiste samas Bali vanglas hoitavate noorte austraallastega.
Näiteks elavad seal ka Bali Üheksaks kutsutava narkojõugu liikmed.


Heroiini Indoneesiast Austraaliasse toimetamises süüdi mõistetud üheksast inimesest kolm ootavad surmaotsuse täideviimist ning ülejäänute karistused algavad 20 aastast ja lõpevad eluaegsetega.

5 fakti

•    Schapelle Corby on sündinud 10. juulil 1977.

•    Ta on olnud korra abielus. Oma jaapanlasest meest kohtas Corby siis, kui too töötas Austraalias müüjana – väidetavalt võlus ta oma tulevase abikaasa ära sellega, et pöördus tema poole ootamatult jaapani keeles.

•    1998. aastal, pärast abiellumist kolis Corby Jaapanisse. Kooselu aga ei sujunud ja juba kahe aasta pärast naasis austraallanna kodumaale, paar lahutas aastal 2003.

•    Austraalia võimud peavad läbirääkimisi selle nimel, et Corby toodaks Balilt üle kodumaa vanglasse. Samas on naise ema väitnud, et tütar ei soovi ületoomist.

•     Meediasse on mitu korda ilmunud teateid sellest, kuidas vangi mõistetud austraallannat on nähtud üsna vabalt Bali saarel ringi liikumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles