Vanemkomissar: kahtlaste internetipostituste põhjal on vesteldud ligi 10 noorega

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Kommertsgümnaasium, mis sai tulistamisähvarduse.
Tartu Kommertsgümnaasium, mis sai tulistamisähvarduse. Foto: Margus Ansu

Juhusliku kokkusattumusena kogunesid päeval, mil Tartu koolid mitmeid ähvardusi said, Tallinnas politseinikud konverentsile, kus arutati õiguskaitseorganite kooli äkkrünnaku alla sattumise ennetamise ja lahendamise küsimusi. 

«Konverentsile järgneb töö koostöövõrgustiku arendamise ning monitooringu ja vihjete analüüsi tõhustamise nimel,» selgitas Põhja prefektuuri kommunikatsioonibüroo juht Harrys Puusepp.

Kahe päeva jooksul jagasid Eesti kolleegidele oma kogemusi politseinikud Saksamaalt ja Soomest, kes reaalselt on pidanud kokku puutuma traagiliste sündmustega koolis.

Eesti politsei kogemusest Põhja Politseiprefektuuri näitel internetimonitooringu ja vihjetega tegelemisel, kõneles mõrvarühma vanemkomissar Reimo Raivet.

Raivet tõi välja, et Eestis tegutsevad ametnikud ka omapoolse initsiatiiviga kindlate märksõnade alusel leitu analüüsimisega, mille tulemusel potentsiaalsete ohtudega tegeletakse juba edasi. Tänaseks on Põhja prefektuuri kriminaalpolitseinikud vestelnud ligi 10 noorega, kes õnneks pole siiski ohtlikuks osutunud.

Konverentsil kõneldi ka Eesti politsei ja teiste õiguskaitseorganite väljaõppest kooli suhtes toime pandud äkkrünnakutele reageerimisel. Nii Saksa kui Soome politsei esindajad pidasid väga vajalikuks just koolituste tagamist reageerivatele politseijõududele.

Vaatluse all oli võimaliku kooliõpilasi ründava isiku psühholoogiline profiil ning põhjused, millest toodi välja tõrjutust ning eraldatust.

Lisaks rääkis ühe Tallinna kooli direktor kooli ootustest ja võimalustest, kuidas ennast ründe eest kaitsta ning toodi välja vajadus saada koolitust ja oskusi õige käitumise kohta spetsiifilise ründe korral.

Nii Saksamaa kui Soome kolleegid rõhutasid oma kogemuse pinnalt kooli ja politsei koostööd ohtude ennetamisel õigeaegse sekkumise tagamiseks.

Põhja prefektuuri kriminaalosakonna juhi Priit Pärkna sõnul andis konverents väga hea võimaluse tänu koostööpartneritele õppida Soome ja Saksa traagilistest õppetundidest.

«Erinevate maade kogemusest tuleb selgelt välja spetsiaalse väljaõppe olulisus taolistele sündmustele reageerimisel,» sõnas Pärkna. «Kahtlemata on oluline ka politsei ja koolide koostöö edendamine, et järjest tulemuslikumalt koos ennetada potentsiaalseid ohte, mis võivad viia kooli äkkrünnakuni.»

Tegemist oli Euroopa Sotsiaalfondi toetusel toimunud konverentsiga valdavalt politseiametnikele. Kokku osales veidi vähem kui sada inimest, lisaks politseile ka prokuratuuri ja kooli esindajad ning haridusametnikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles