Vilja Savisaar: olen endiselt Keskerakonna esileedi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar
Vilja Savisaar Foto: Liis Treimann

Eurosaadik Vilja Savisaar paljastas ETV saates «Pealtnägija» avalikkusele oma eraelulisi seiku ning põhjusi, miks tema abielu Keskerakonna juhi ja Tallinna linnapea Edgar Savisaarega karile jooksis.

Juba ammu kahtlustati, et üle 10 aasta Eesti poliitika esipaarina tuntud Edgar ja Vilja Savisaare abielu on vaid fassaad poliitilise karjääri nimel ning nüüd kinnitab Vilja Savisaar, et tema elus on uus armastus, vahendas ERR Uudised «Pealtnägijat».

«Jaa, minu elus on armastus. Ja armastus on väga paljude asjade vastu ja väga mitmete inimeste vastu. Jah, see ei ole ju mingi saladus ja ei ole ju mina ega  ka Taimo Toomast teinud sellest saladust, et me saame kokku, et meil on ühiseid huvisid, et meil on koos tore olla ja me teeme mõningaid asju koos,» kinnitas Vilja Savisaar.

Ehkki aastaid eitas Eesti poliitika esipaar abielukriisi ja teesklemist ainult valimisedu nimel, siis sai kuu aega enne kohalikke valimisi üks fotograaf Savisaarte kunagises ühises kodus Nõmmel pildile peremehena asjatamas hoopis ooperilavadelt tuntud Taimo Toomasti. Kuigi Vilja Savisaar nimetas Taimot vaid oma heaks sõbraks ja klaveriõpetajaks, siis viibis viimane «Pealtnägija» intervjuu juures, kuid end filmida ei lubanud.

Vilja Savisaare sõnul kestavad inimestevahelised head suhted, millega inimesed kokku saavad, vaid kuni esimese petmiseni. «Pärast seda võivad suhted kesta väga kaua ning väga kaua võivad inimesed koos elada, kuid teiste asjade pärast. Võib-olla neil on ühine kodu, neil on ühised huvid, neil on ühine töö, ühised lapsed, keda on vaja kasvatada,» märkis Vilja Savisaar.

«Aga see, päris see õige suhe, mille pärast kaks inimest kokku said, see võib olla ju ammu lõppenud ja sellepärast ei lõpe veel abielud ja kas me siis nimetame nüüd seda abieluks või kooseluks. See on nüüd iga inimese tõlgendamise küsimus,» kinnitas Vilja Savisaar.

Vaatamata käsil olevale abielulahutusele ei ole Vilja Savisaarel midagi selle vastu, et teda peetakse jätkuvalt Keskerakonna esileediks ning kinnitas, et tema Brüsselisse minek ei olnud põgenemine ega pagendus. «Mulle tundus, et ma olen siin ennast ammendanud poliitikas, et veel kaks aastat riigikogu ja siis tulevad jälle Riigikogu valimised ja veel neli aastat riigikogu,» ütles Vilja Savisaar.

Vilja Savisaar kummutas pahatahtlikud kommenteerijad, kelle hinnangul ei oleks ta ilma Edgar Savisaareta «mitte keegi» ning märkis, et ehk oleks hoopis Edgar Savisaar olnud teistsugune poliitik ilma temata.

«Kahtlemata iga inimene, kas ta on pikemat või lühemat aega su elus, mõjutab su mõttemaailma, kogu su käitumist, midagi õpid, midagi jätad ära, midagi teed teistmoodi. Aga ma arvan ka, et Edgar Savisaar oleks olnud teistsugune poliitik Eesti maastikul, kui tal oleks olnud teistsugune abikaasa kõrval. Kaks inimest, kui nad on koos ja neil on suhe, siis nad täiendavad ja see, mis sealt välja tuleb, ei ole kahe inimese lihtne liitmistehe, vaid see on hoopis midagi muud,» kinnitas Vilja Savisaar.

Vilja Savisaare hinnangul ei ole tema eksabikaasa Edgar Savisaar suurem ega väiksem populist kui enamik poliitikuid nii Eestis kui mujal maailmas. «Populism kuulub paraku poliitika tegemise ja eriti valimiskampaaniate ja valimisaastate juurde,» nentis Vilja Savisaar.

Vilja Savisaare sõnul on Keskerakonna väga oluline saavutus, et see on suutnud ühendada inimesi rahvusest olenemata ning võimaldanud kõigil tunda enda eestimaalastena. Tema hinnangul ei heida erakonnale halba varju ka tuntud keskerakondlaste Ivo Parbuse ja Elmar Sepa korruptsiooniskandaalid.

«Mina ei julgeks küll kedagi enne süüdi mõista, kui kohtuotsused on välja kuulutatud ja jõustunud,» märkis Savisaar ja meenutas taas kord aastatetagust Vladimir Panovi juhtumit, kes pääses süüdimõistmisest.

Vilja Savisaare kinnitusel ei jaga ta mitte alati kõiki Edgar Savisaare seisukohti ja ka oma abikaasa arvamust, et kaitsepolitsei tegeleb Keskerakonna vaenamisega. «Mina ei tegele vandenõuteooriatega, ma olen selles suhtes suhteliselt heatahtlik ja heausklik,» ütles Savisaar.

Vilja Savisaare sõnul on tema abikaasa jõuline juht, keda inimesed ikka tahavad. «Inimesed tahavad jõulist juhti kohati. Inimesed vajavad seda, et keegi pakub neile midagi, keegi nende eest nagu seisab ja kaitseb ja Edgar Savisaar kahtlemata pakub sellist tugevat positsiooni,» ütles Vilja Savisaar.

Vilja Savisaare arvates on just Edgar Savisaar inimene, kes suudab rahvale pakkuda turvalisust ja kaitset ning seepärast on tal lööki ka naiste seas. «Selline tugev isiksus tõmbab külge. Kahtlemata ta on huvitav isiksus, ta on erudeeritud inimene, intelligentne inimene ning nendel noortel tüdrukutel on Edgar Savisaart palju rohkem vaja kui Edgar Savisaarel neid,» märkis Vilja Savisaar.

Vilja Savisaare kinnitusel on siiski avalikkuses paljusid naisi Edgar Savisaarega tihti alusetult seostatud. «No mina tema abikaasana ikka tean, kus on tegelikult ka suitsu taga tuld ja kus ei ole, nii et ma olen ikka suutnud seda võtta sellise mõttega, et ma elan ikka oma elu, et ennekõike ma pean iseendaga hakkama saama. Et see, kuidas Edgar Savisaar oma elu elab, see on, see oli tema valik. Minu valik oli see, et ma saan ise endaga hakkama,» ütles Vilja Savisaar, kuid jättis intervjuus lahtiseks, kes keda pettis.

«Tegelikult ma ju ei rääkinud, et kumb petab. Petta võin ju ka mina. Nii et tegelikult ma püüdsin rääkida üleüldiselt suhte olemusest, mis on minu jaoks. Aga ma ütlen veel kord, et ei pea sellega lõppema ei kooselu ega abielu, lihtsalt mõningad asjad enda jaoks ja enda sisemuses muudetakse ümber ja vaadatakse ümber,» ütles Vilja Savisaar.

Vilja Savisaare kinnitusel on tema senisel abikaasal piisavalt ambitsiooni saada ka presidendiks, kuid tema end presidendiprouana meeleldi näha pole tahtnud. «Mul on elus huvitavamatki teha. Ma ei ole kunagi olnud vaimustunud sellisest rollist, kus ma täidan rolli, et ma olen kellegi abikaasa,» kinnitas Vilja Savisaar.

Praeguseks 25 aastat kestnud poliitikukarjääri algust arvestab Vilja Savisaar 1984. aasta 4. detsembrist, mil tema ülikooli filosoofialoengu asendusõppejõuks sattus Edgar Savisaar. Nii seisis ta ustavalt Edgari kõrval Rahavrinde päevil, lindiskandaali ajal ning lõpuks ka altari ees, kuid viimasel erakonna kongressil ei pääsenud ta enam isegi erakonna 14-liikmelisse juhatusse, meenutas «Pealtnägija».

Kuigi eile pärastlõunal paiskasid Savisaared pressi juba nädal varem dateeritud ühisavalduse oma abielu lahutamisest, siis ei soovinud Vilja Savisaar oma intervjuus midagi muuta ega täiendada. Edgar Savisaar aga keeldus intervjuust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles