«Foorum»: kas kuluhüvitised tõusevad endisele tasemele?

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Peeter Langovits.

ETV aasta viimases poliitikasaates «Foorum» keskenduti kõrgemate riigiteenijate palkadele, mis äsja riigikogus kinnitati. Ka tuli juttu saadikute kuluhüvitistest, mis juhul, kui riigikogu teisiti ei otsusta, kerkivad 2011. aastal praeguselt 10 protsendilt palgast tagasi varasemale 30 protsendile.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindaja Erki Nool avaldas veendumust, et praeguses riigi majanduslikus ja sotsiaalses olukorras ei tohiks riigikogu liikme palk põhimõtteliselt üleüldse tõusta.

Sotsiaaldemokraat Hannes Rumm põhjendas sotside eemalejäämist lõpphääletusest sellega, et tegu oli kõigi parlamendiparteide kompromissotsusega ning kui IRL viimasel hetkel ootamatult seda toetamast loobus ning partnereid sellest korrektselt ei teavitanud ei näinud ka nemad selles mõtet, eriti kui parlamendis enamust omava kahe suurpartei (Reformi- ja Keskerakond) saadikutele oli antud kindel käsk rohelist (poolt) nuppu vajutada.

Roheliste esindaja Aleksei Lotman nentis, et vaidlus palgaseaduse üle sellisel kujul on veider jama ning olemuselt tobedalt esitatud küsimus tobedas olukorras ning tegu pole roheliste võitlusega.

Lembit Kaljuvee Keskerakonnast leidis, et hääletamisest loobunud sotsid ja rohelised ei peaks palgavaidluses üldse sõna võtma. «Kiibitsejad ei peaks siin saates olema.»

«Keskerakonnale uus seadus ei meeldi, aga olemasolev on veelgi hullem,» selgitas ta, lisades, et riigikogu liikme palk peaks olema Euroopa kolleegide palkadega võrreldavalt väärikas.

Hannes Rumm juhtis tähelepanu tõigale, et riigikogu liikmete kuluhüvitised tõusevad seaduste järgi uue riigikogu jaoks praeguseks 10 protsendile palgast alandatud summalt uuesti 30 protsendile tagasi.

«Kuid ma olen täiesti veendunud, et seesama riigikogu 2010. aastal võtab vastu seadusemuudatuse, millega uue koosseisu jaoks langetatakse kuluhüvitised tagasi 10 protsendile,» kinnitas Rumm.

Lotman tõdes irooniliselt, et kuna ta ei ole suutnud seda 10 protsentigi korralikult ära kulutada, siis on ta ilmselt oma tööd halvasti teinud.

Erki Nool leidis, et kõiki esindus- ja reisikulusid arvestades ei pruugi praegusest 10 protsendist enam igaühele, kes võibolla Tallinnast kaugemal elab ja tööülesannetes palju välismaal reisib, jätkuda.

Ta rõhutas, et tegelikult on praeguse 10 protsendi kehtimise ajal kadunud ära autoliisingud ja majoneesi-ning pitsatšekid, kuna sellest rahast lihtsalt ei jätku enam sedasorti kulutusteks, mis tähendab, et need probleemid on nüüdseks kadunud.

Saate esimesele vaatajaküsimusele, kas toetate uut kõrgemate riigiteenistujate palgasüsteemi, vastas jaatavalt 2,6 protsenti ning eitavalt 97,4 protsenti 2418 televaatajast.

Saate teisele vaatajaküsimusele, kas presidendi palk võinuks olla kõrgem kui 5200 eurot, vastas jaatavalt 13,5 ning eitavalt 86,5 protsenti 1047 televaatajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles