Õpetajate sülearvutite hange upub vaidluste rägastikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvutid on tehnikapoodide üheks minevamaks kaubaks. Sügisel on Eestisse saabumas ülisuur partii õpetajatele mõeldud arvuteid. Pildil näitab sülearvutit Tallinna Mustika keskuse Enteri poe juhataja Anna Elefant.
Sülearvutid on tehnikapoodide üheks minevamaks kaubaks. Sügisel on Eestisse saabumas ülisuur partii õpetajatele mõeldud arvuteid. Pildil näitab sülearvutit Tallinna Mustika keskuse Enteri poe juhataja Anna Elefant. Foto: Artur Sadovski

Plaan varustada 4000 õpetajat kooliaasta alguseks sülearvutitega on takerdunud arvutifirmade armutusse heitlusse ihaldusväärse riikliku tellimuse pärast.

Kahetsusväärselt veniva riigihanke käigus MicroLinki järel teiseks jäänud ettevõte Sonex pani pärast allajäämist kõik mängu, et haarata 40 miljoni kroonise mahuga tehing endale. Seetõttu ei oska praegu keegi öelda, millal jõuab aprillis välja kuulutatud hange õnneliku lõpuni.

Haridusministeeriumi ja Tiigrihüppe Sihtasutuse varasema kava kohaselt tulnuks leping parima pakkumise teinud IT-firmaga sõlmida juba juunis.


Haridusminister Tõnis Lukas avaldas läinud nädalal kahetsust, et sülearvutite projektile on viimane vint hanke vaidlustamise tõttu veel peale keeramata.


Vaidlus «viimse veretilgani»


«Praegu vaidlevad siis MicroLink ja Sonex. Üks süüdistab teist ühes patus, teine jälle seda esimest. Küll on ühe puhul deklareeritud vale kaal, teise arvuti ei mahu jälle kotti ja ma loodan, et see vaidlusperiood mingil ajal lõpeb ja õpetajad hakkavad sügisel sülearvuteid ka saama,» rääkis Lukas.


Ka ministeeriumi nõunik infotehnoloogia alal Jaak Anton uskus, et 2008. aasta jooksul hakkavad õpetajad arvuteid kasutama, kuna lõputult ei ole võimalik protsessida. Anton pidas «viimse veretilgani» peetavat võitlust mõistetavaks, sest tegu olevat «väga suure tükiga».


Tohutut huvi hanke vastu näitab juba see, et kevadel tuli oma pakkumistega välja kümmekond firmat. «Tipus on kõige tihedam, kinni haaratakse igast õlekõrrast. Hea uudis on aga, et väga häid  arvuteid õnnestub saada hea hinnaga,» lausus Anton.


Tema sõnul vaadatakse praegu, kuivõrd on vaidlustus põhjendatud. Hiljemalt juuli lõpus on selge, mis asjast juriidiliselt edasi saab, pakkus nõunik. Anton ei soostunud täpsemalt rääkima arvutite hinnast ja muudest näitajatest, kuna poolelioleva hanke tõttu on veel tegu konfidentsiaalsete andmetega. Võib eeldada, et ühe arvuti hind tuleb 10 000 krooni kanti, kui 40 miljoni krooni eest on plaanis neid osta 4000.


Uudsed ja huvitavad tunnid


Antoni sõnul ei ole projekti eesmärgiks mitte arvutite laialijagamine, vaid see, et õpetajad saaksid nende abil anda uudseid ja huvitavaid tunde. Tallinna Inglise kolledži inglise keele õpetaja Merike Sisaski sõnul on sülearvuti tänapäeva tunnis hädavajalik asi.


«Minul kui rändõpetajal, kellel puudub oma kabinet ja kes käib klassist klassi, on läpparit väga vaja. Kolledžis saab küll arvuteid laenutada, mis on tülikas,» märkis Sisask.
Äsja õppereisilt Walesi naasnud õpetaja sõnul tekitab sealsete koolide tehniline varustatus imetlust.


«Välimuselt on Walesi koolimajad kehvakesed, kuid nemad  panustavad märksa enam nüüdisaegsesse tehnikasse. Arvuteid oli igal sammul. Tavalise kooli muusikaklassis oli kümme süntesaatorit. Austria kolleeg oli nähtust sügavas hämmingus,» meenutas Sisask. Maailmas on vähemalt kümme riiki, kes on parema hariduse nimel kindlustanud õpetajad arvutitega.


ASi MicroLink juhatuse esimehe Enn Saare sõnul tekitab asja pidurdumine kurvastust, kuid samas annab riigihanke seadus võimaluse nii hanke läbiviimise kui tulemuse vaidlustamiseks.
«Usume, et tegime koostöös ühe maailma suurima arvutitootja HPga parima pakkumise.

Lõpliku nõusoleku saamiseks tuli pidada pikki läbirääkimisi USAs asuva HP peakontori ja regiooni tippjuhtkondadega. Parima hinna tagamiseks tegime HPga otse tehingu, jättes mängust välja tavapärased tarnekanalid,» sõnas Saar.


Saare kinnitusel on pakutavate arvutite puhul tegu korralike äriklassi masinatega, mis peaksid oma jõudluselt ja tehnilistelt omadustelt rahuldama ka kõige nõudlikumaid õpetajaid, olles samal ajal vastupidavad ning ühed kergemad ja hinnalt soodsaimad. Tema väitel ei ole MicroLink astunud ühtegi sammu hanke vaidlustamise või tühistamise suunas, mis võiks seada ohtu arvutite koolidesse jõudmise.

Arvutid õpetajaile
•    Projekt «Sülearvutid õpetajatele» näeb ette, et 2008. aastal saavad vähemalt ühe sülearvuti kõik Eesti üldhariduskoolid.
•    Personaalse arvuti kasutamiseks peab õpetaja sõlmima kooliga lepingu.
•    Kooli juhtkonna otsustada on, kellele anda arvutid esmajärjekorras. Õpetajatel on võimalus osta kolme aasta vanune sülearvuti koolilt jääkväärtusega välja.
•    Aastatel 2008–2010 soovib ministeerium varustada riigi poolt sülearvutitega kõik vähemalt poole koormusega töötavate üldhariduskoolide õpetajad.
 •    Eestis on umbes 12 600 õpetajat.
allikas: haridus- ja teadusministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles