M-valimised võivad tulla 2009. aastal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Sepp
Evelyn Sepp Foto: Peeter Langovits

Kui riigikogu m-valimised seadustab, saavad Eesti kodanikud juba tuleva aasta europarlamendi valimistel hääletada mobiiliga.

Justiitsministeeriumis äsja valminud eelnõu edasisest käekäigust sõltub, kas Eestist saab maailma esimene riik, kus valimistel on võimalik oma kandidaadi poolt hääletada ka mobiili teel.
M-valimiste ideed on enim levitanud Reformierakond. EMT juhatuse esimees Valdo Kalm on seda nimetanud oma unistuseks, milleks EMT on ka tehnoloogiliselt valmis.

Lisaks sellele, et eelnõu lubab elektroonilisel hääletusel kasutada peale ID-kaar­di ka mobiil-ID-d, pikendab ta valimistel e-hääletuse aega. Kui seni toimus e-hääletus vaid kolmel päeval enne valimisi, siis lähitulevikus oleks see aeg kümme päeva ehk 13.-st kuni neljanda päevani enne valimispäeva.

Hääletada võib põhimõtteliselt igal pool – metsas, merel, mägedes matkates – eeldusel, et on olemas internetiühendus.

M-valimiste süsteem sarnaneb hääletamisega arvuti ja ID-kaardi abil, ainult et ID-kaardi lugejat asendab mobiil, mille kaudu siseneb valija e-hääletamise süsteemi. Aktiveerida tuleb telefoni SIM-kaardile antavad sertifikaadid.

«Ühel isikul saab olla korraga üks mobiil-ID sertifikaat,» välistab eelnõu seletuskiri turvariskid. Seletuskirja järgi on uue süsteemi eesmärk tõsta valimisaktiivsust, meelitades valima ka need, kes jaoskonda minna ei taha. 

Justiitsministeeriumi kinnitusel hoiab uus süsteem ära jaoskondades tekkivad järjekorrad, sest inimestel on võimalik pikema aja jooksul elektrooniliselt hääletada.

Põhiseaduskomisjoni aseesimehe, keskerakondlase Evelyn Sepa sõnul on eelnõu taga selge soov muuta valimisseadus endale poliitiliselt kasulikumaks.

«Mobiil-ID ei ole peamine vaidlusteema. Pigem eelhääletuse tähtajad, mis muudavad kampaaniate ülesehitust, ajalist raskuskeset, ja ka jõustumisaeg» märkis Sepp.

Sepp tuletas meelde riigikohtu seisukohta, et valimiskorda ei tohiks muuta aasta enne valimisi.

Valimistest

•    2007. aasta parlamendivalimistel kasutas e-hääletust 30 275 isikut, kellest 32 andis hiljem hääle paberil uuesti.
•    Europarlamendi valimised toimuvad 2009. aasta 14. juunil ja kohalikud valimised 18. oktoobril.
•    Lepingu mobiil-ID-teenuse kasutamiseks on EMTga sõlminud juba üle 10 000 kliendi, keson kõik potentsiaalsed m-hääletajad.
•    Eelnõu järgi jääb alles eelhääletus kõikides jaoskondades 6.–4. päevani enne valimisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles