Linde: riigikogulaste arvu vähendamine pole kasulik

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde
Väino Linde Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Väino Linde leiab, et kui riigikogu liikmete arv peaks vähenema, viiks see otsustamise liiga väikese hulga inimeste kätte.


«Täna on riigikogus 101 liiget, aga kogu riigi poliitika kujundab ja meid kõiki puudutavate asjade üle otsustavad tegelikult minimaalaselt 51 parlamendi liiget,» ütles Linde Postimees.ee'le. «51 inimese käes on kogu ühe riigi poliitika. Kui me riigikogu liikmete arvu vähendame, siis läheks ka otsustajate hulk veelgi väiksemaks. See kontsentreerib võimu hoopis väiksema hulga inimeste kätte ning siis võib juhtuda, et riigikokku pääsevad ainult paari partei esindajad.»

Põhiseaduse muutmise saab algatada vähemalt viiendik riigikogu liikmetest. Samasuguse ettepaneku saab teha ka vabariigi president. «Kui põhiseaduse muutmise poolt hääletab kolm viiendikku riigikogu liikmetest, siis saab seda ühes koosseisus menetleda. Kui asja toetab 51 riigikogu liiget, siis peab asja menetlema kaks riigikogu koosseisu. Põhiseaduse muutmine ongi väga raskeks planeeritud, et seda ei tehtaks hetkeideede ajel,» selgitas Linde.

Linde tunnistas, et kuigi esmapilgul võib liikmete arvu vähendamine ahvatleva mõttena tunduda, ei pea ta seda siiski heaks ideeks. «Kuigi mõnikord küll küsitakse, et mida te seal sajaühekesi kisklete, siis tegelikult on poliitiline võitlus see, mis ei lase kellelgi domineerida ja seetõttu toimib riik minu meelest stabiilsemalt,» rääkis Linde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles