Tallinn: koolitoidu raha vähendamine on karuteene kõigile

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula.

Juhul kui riigi võimukoalitsioon otsustab tõepoolest minna koolitoidu rahade kärpimisele, siis on see karuteene kõikide Eesti omavalitsuste ning enamuse Eesti perede suhtes, leiab Tallinna Linnavolikogu aseesimees esimehe ülesannetes Tarmo Lausing.

«Koolitoidu rahad on seni olnud riigi toetus, millele paljud omavalitsused, nagu Tallinn, on pidanud niigi peale maksma,» ütles Lausing. Tema sõnul on Tallinnas selle aasta 1. septembrist põhikoolis toidukorra maksumuseks 18 krooni, millest on planeeritud riigi vahendeid 12,02 krooni ning linnaeelarvest 5,98 krooni. «Perede jaoks on tasuta koolitoit andnud säästu pere eelarves ning teadmise, et võsukesed on koolis söödetud ja seega rahulolevad,» lisas Lausing.

Tallinna Haridusameti andmetel oodatakse jooksval aastal riigilt tasuta koolitoidu finantseerimiseks 59,5 miljonit krooni, millele Tallinn omalt poolt lisab 38,3 miljonit krooni. 2009. aastaks on need summad vastavalt 62,1 miljonit ja 41,3 miljonit krooni.

Linnavolikogu aseesimehe sõnul tähendaks riigi toetuse vähendamine poole võrra Tallinna linnaeelarvele ligi 31 miljoni krooni suurust puudujääki. «Selle raha eest saaks näiteks ehitada uue korraliku lasteaia või teha kapitaalremont mitmes lasteaias,» sõnas Lausing.


Lausingu sõnul paneks valitsuse selline otsus
omavalitsused väga halbade valikute ette. «Kohalikel omavalitsustel jääks valida, kas leida kusagilt riigi tõttu puudu jäävad miljonid või lõpetada tasuta koolitoidu pakkumine koolis üldse,» ütles ta. Ta lisas, et kardab, et nii mõnedki omavalitsused on sel juhul sunnitud valima selle teise variandi. «See aga kahjuks vähendab nende omavalitsuste konkurentsivõimet ning tekitab ebavõrdsust haridusmaastikul,» leidis Lausing.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles