Liitmuuseum peaks juunist tööle hakkama

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa
Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa Foto: Elmo Riig / Sakala

Kultuuriministeerium lükkas maakonnamuuseumide ühendamise käima liitmuuseumi loomiseks vajaliku põhimääruse koostamisega, ühendasutus loodetakse tööle saada juunis.


Ministeerium teatas, et maakonnamuuseumide areng eeldab terviklikumat lähenemist. «Alternatiivide läbikaalumine näitas, et ühtses organisatsioonis on võimalik ühitada iga üksikmuuseumi jaoks kulukad tugitegevused, mis aitab ühtlasi tugevdada maakonnamuuseumide sisulist rolli muuseumimaastikul,» ütles minister Laine Jänes.



Ministri sõnul jäävad alles kõik maakonnamuuseumid ning nende ühise põhimääruse koostamisel tehakse muuseumijuhtidega koostööd, arvestatakse muuseumide eripära. Ta rõhutas, et iga maakonnamuuseum säilitab kohapealse otsustusõiguse ja kannab vastutust oma ettevõtmiste hea kordamineku eest.

Jänes käis teemat täna tutvustamas ka riigikogu kultuurikomisjonile. Komisjoni esimees Peeter Kreitzberg ütles Postimees.ee'le, et muuseumide osas on vastu võetud otsus nad liita, luues ühine kompetentsikeskus, mis hakkab kõikvõimalikke ühiseid projekte ellu viima.

«Samas on kõigil oma eelarve, mis hakkab tulema läbi selle ühise muuseumi. Eelnõu pidi kohalikes omavalitsustes ja samuti ka muuseumides kooskõlastusringil olema. Liitmuuseum loodetakse juunis käivitada,» rääkis Kreitzberg.

Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa ütles, et vale oleks see, kui maakonna tasandilt viidaks ära oma eelarve käsutamine ja enda esindamine. «Seda ei tahaks delegeerida ning sellest tuleks ainult segadust,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles