Linn uuendab majanduskriisi kiuste laial rindel koolimaju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ühisgümnaasiumi direktor Mehis Pever uurib, kuidas koolimaja remont läheb.
Tallinna ühisgümnaasiumi direktor Mehis Pever uurib, kuidas koolimaja remont läheb. Foto: Artur Sadovski

Ehitusbuumi lõppemise järel annab ehitajatele heldel käel tööd ja leiba Tallinna linn, kus tänavu on juba valminud või valmib üheksa renoveeritud koolimaja ning järge ootab veel kaheksa kooli põhjalik remont.

Paljudes koolihoonetes korraga käivad ehitustööd tähendavad seda, et 1. septembril saab tänapäevastes tingimustes õppeaastat alustada ligi paar tuhat pealinna last.

Sama paljusid ootavad nõelasilmast tulnud klassid ja kooliruumid kas teise õppeveerandi algul või jaanuaris. Mitte kunagi varem pole Tallinnas nii suures mahus ja nii suurte summade eest koole korda tehtud.


«Tallinna koolidesse on ebaühtlaselt investeeritud. 1990. aastatel alustati kesklinna eliitkoolidest ja tavakoolid jäid tagaplaanile. Eesmärk on kõik linna koolid korda saada,» ütles abilinnapea Kaia Jäppinen.


7. juulil saatis linnavalitsus volikogu poole teele otsuse eelnõu, mille järgi renoveerib linn koostöös erafirmadega (PPP ehk public private partnership – avaliku ja erasektori partnerlusprojekt – toim) 2010. aasta 1. augustiks neli kooli – humanitaargümnaasiumi ning Liivalaia, Väike-Õismäe ja Järveotsa gümnaasiumi.


Räämas asenduskool


Volikogu heakskiitu ootav plaan näeb ette veel Juhkentali, Lilleküla ja Mahtra gümnaasiumi ning Tallinna 53. keskkooli täismahus uuendamise 2009. aasta linnaeelarvest.


Abilinnapea Jäppineni sõnul nõuavad nende nelja gümnaasiumi ehitustööd uue aasta eelarvest kokku 200–250 miljonit krooni.


«Oleme koolide puhul kasutanud kõiki võimalusi ning otsinud linnale erinevaid partnereid,» rääkis Jäppinen. «Kui 2010. aasta augustis-septembris valmivad väljavalitud koolimajad, siis jääb veel kaheksa kooli, mis nõuavad suuremaid investeeringuid. Teiste puhul piisab jooksvast remondist.» Erafirmade kõrval on Tallinn koole uuendanud koostöös Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsiga.


Terve suve on käinud vilgas ehitustegevus pealinna ühe tuiksoone, Pärnu maantee ääres asuvas Tallinna ühisgümnaasiumis. Ühisgümnaasiumi pere on remonti oodanud kümmekond aastat. Oodata tuleb veel neli kuud.


Aga kuigi ehitajad peavad tööd lõpetama 1. novembriks, ei käi kooli ümberkolimine üleöö, seetõttu alustatakse «vanas uues majas» ilmselt III veerandi alul. Senikaua tuleb nii õpilastel kui õpetajatel käia edasi Nõmmel, endise vene kooli hoones.


«Kui me eelmisel sügisel Valdeku tänavale läksime, oli see kõigile šokk – eriti räämas olid tualetid. Aga inimene harjub kõigega. Ja ka õpetajad tegid asja meile paremaks,» sõnas kevadel 11. klassi lõpetanud Triinu Uprus. «Nüüd loodame lõpetada 12. klassi uues koolis.»


Ühisgümnaasiumi direktor Mehis Pever uskus samuti, et värskena särav koolimaja tasub peagi vääriliselt asendusmajas käinud laste ja õpetajate kannatused.
«Klassidesse valatakse uued põrandad, välja vahetatakse ventilatsioon ja kõik juhtmed. Kool saab korraliku tartaani ja kunstmuruga staadioni ning kaks palliväljakut. Kesklinnas paranevad selgelt sportimisvõimalused,» kirjeldas Pever.


Ka tundis direktor heameelt, et 800 lapsele mõeldud kool saab esimest korda loobuda kahest vahetusest. Kauniks muutub ka kooli aula, kus meeldiva üllatusena tuli ehituse käigus välja vähemalt 60 aastat vana lava, mis nüüd taastatakse.


Kannatused tasutakse


Sama tehakse ka aula rõduga, kuhu paigaldatakse korralik helitehnika. 2007. aasta septembrist «maapaos» olemine on aga Peveri sõnul toonud  õpilaste ja lastevanemate huvi vähenemise tugeva humanitaarkallakuga kooli vastu. «Ootame tublisid noori üheksandasse klassi,» lausus direktor.


Praegune ühisgümnaasium valmis 1940. aastal, Sõja ajal kasutati hoonet Saksa sõjaväe hospidalina. 1944. aasta märtsipommitamise ajal sai maja tabamuse ja põles poolenisti maha. Uuesti ehitati koolimaja  üles 1940. aastate lõpul.

Koolimajade remont

•     1. septembriks valmivad: Haabersti Vene gümnaasium, Sikupilli keskkool Karjamaa gümnaasium, Tallinna 32. keskkool, Kristiine gümnaasium.


•     Aasta lõpuks valmivad: Tallinna ühisgümnaasium, Nõmme gümnaasium, Kalamaja põhikool.


•     Järge ootavad: Juhkentali gümnaasium, Lilleküla gümnaasium, Tallinna 53. keskkool, Mahtra gümnaasium, Tallinna humanitaargümnaasium, Liivalaia gümnaasium, Väike-Õismäe gümnaasium, Järveotsa gümnaasium. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles