President andis Martin Auninile noore arhitekti preemia

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Martin Aunin 2005. aastal.
Arhitekt Martin Aunin 2005. aastal. Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves andis Eesti Arhitektide Liidu üldkogu tänasel koosolekul üle noore arhitekti preemia Martin Auninile.

Riigipea sõnul aitab arhitektide vaba ja uuenduslik mõte luua Eestis raamide asemel avarat vaimset ruumi, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

«Halli ühetaolisust püütakse niigi peale suruda, loominguga – just loominguga – saab sellele kõige paremini vastu seista,» ütles president Ilves. «Oma linnu ja laiemalt oma maad armastavate kodanikena ei soovi me ju enda kõrval näha ühetaolisust ega tajuda mittemidagiütlevat ümbrust, mida mina nimetaksin anonüümse kaubakeskuse karbi-stiiliks.»

Riigipea soovis noortele arhitektidele isikupära ja julgust. «Julgust oma mõtete väljendamisel ning vajadusel ka julgust tellijaga vaielda ja enda valikuid kaitsta.»

Noore arhitekti preemia on Eesti Arhitektide Liidu poolt asutatud ning koos koostööpartnerite Heldur Meeritsa ja Go Travel Reisibürooga väljaantav iga-aastane
auhind. Preemiaks on maailmareis 70 000 krooni väärtuses, lisaks üllitatakse võitja loomingust kataloog.

Žürii hinnangul oli tänavune tase nominentide tipus ühtlane ja tugev, kuid preemia võitja Martin Aunin eristus arhitektina oma esileküündinud põlvkonnakaaslastest just isikupärase ja tervikliku käsitlusega, mõjudes oma valminud majade (ja ka ainult projektiks jäänu) põhjal hoopis kogenenumana, vahendas arhitektide liidu pressiteade.

Martin Aunini arhitektuuris paljastub lai skaala mitmesuguseid arhitektuurilisi väljendusviise, mida ühendavad hoolikus ja pühendumine pisiasjadele. Esmane arhitektuurne idee on võimendunud töö käigus, objekti erinevad osad ja tervik on omavahel loogilises seoses, ning töö saab elegantse punkti perfektselt lahendatud detailidega.

Ehkki mõned Aunini projektidest ja nägemustest kalduvad kõmulisuse poole, on tema arusaama kokkupuutel tegelikkuse ja igapäevaeluga tulemuseks alati rafineeritud, inimlik ja kosutust pakkuv keskkond, kus isikupärane stiil ei näi esmase kaalutlusena. Žürii hindaski nimelt seda, et üleminekul nägemuselt valminud
vormile ja kujundamiselt elluviimisele muutub Aunini arhitektuur meisterlikumaks ja keerukamaks nii, et valmis ehitis on parem kui esialgne kavand.

Oma osa Martini esiletõstmisel mängis ehk ka praegune situatsioon ehituses ja majanduses üldse. Žürii kaldus puhtale kunstile ja fantaasiarikastele ulmadele
eelistama midagi käegakatsutavalt selget ja kaalutletut.

Preemia žüriisse kuulusid sellel aastal arhitektuurikriitik ja Madalmaade arhitektuuriajakirja A10 peatoimetaja Hans Ibelings, EALi arhitektid Emil Urbel ja Vilen Künnapu ning ettevõtjad Heldur Meerits ja Tiit Nurklik, kes tegid oma valiku kümne noore ja andeka arhitekti hulgast.

2009. aasta noore arhitekti preemia kandidaatideks olid Eero Endjärv, Eero Palm, Hanno Grossschmidt, Indrek Näkk, Jaan Tiidemann, Lembit-Kaur Stöör, Martin Aunin, Ott Kadarik, Ralf Lõoke ja Villem Tomiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles