Maavanemad ei anna liitmuuseumi osas Jänesele järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriminister Laine Jänes.
Kultuuriminister Laine Jänes. Foto: Peeter Langovits

Kultuuriminister Laine Jänes ootab, et maa­vanemad taganeksid oma eitavast seisukohast muuseumide liitmise eelnõu asjus.



Kultuuriministeerium kavatseb liita iseseisvad Eesti riigimuuseumid ühtseks riigiasutuseks ning saatis määruse eelnõu kooskõlastusringile 3. veebruaril. Arvamusi oodatakse ka maavalitsustelt ja omavalitsustelt, mille territooriumil muuseumid asuvad.



Jänesele on eitava arvamuse muuseumide liitmise kohta saatnud näiteks Põlva ja Valga maavalitsus. Minister pole nendega rahule jäänud, sest vastuseks saatis ta maavalitsustele kirja, milles palub järele mõelda ja «eelnõu kooskõlastamine veelkordselt läbi vaadata».



Põlva maavanem Priit Sibul kirjutas kultuuriministrile, et ühendmuuseumi arengukava koostamisel ei arvestata ei asukohamaakondade ega -omavalitsuste arengusuundadega ning ka igapäevatöös side puudub.



Jänes vastas, et arengukava töötavad välja muuseumid ise pärast ühendasutuse moodustamist ja seetõttu pole Sibula kartusel alust.



«Igapäevatööalast sidet jäävad edasi kandma muuseumide nõukogud, kuhu on kaasatud nii kohalike omavalitsuste, kogukonna kui maavalitsuste esindajad,» hajutas minister maavanema kõhklusi.



Valga maavanema ülesannetes Kalev Härkile kirjutas kultuuriminister, et võrreldes esialgse liitmisplaaniga on toimunud mitu olulist muutust: nii on omatulu väga kindlas kõneviisis jäetud muuseumidele ning keskust plaanitakse Tallinna asemel Tartusse.



Põlva maavanem Sibul ütles eile Oma Saarele, et pole ise Jänese kirja veel kätte saanud, kuid teab, et kultuuriminister on samasuguseid pöördumisi saatnud mitmele kolleegile ja vähemalt ühe maavanemaga pidanud ka pika telefonikõne.



Sibula sõnul ei näe ta mingit põhjust oma seisukohast taganeda, sest peab kultuuriministeeriumi käitumist ja suhtumist muuseumireformi läbiviimisel vildakaks.



«Jutud spetsialistide kaasamisest ja avatud protsessist on olnudki ainult tühi jutt,» rääkis maavanem, kes on ka Põlvamaa Talurahvamuuseumi nõukokku kuuludes kultuuriministeeriumi selgitustega hästi kursis ja pole nendega rahule jäänud.



«Ega ma pole teinud oma otsust trotsist, vaid minu arusaam on, et nii on õige,» nentis Sibul, kelle sõnul on ka tema kolleegid avaldanud imestust kultuuriministri valitud survetaktika üle, millesarnast varem eelnõude kooskõlastamiste puhul pole kohatud.



Härk ütles, et arutavad kultuuriministri uut kirja esmaspäeval, kuid suure tõenäosusega ei kavatse Valga maavalitsus oma seisukohta muuta.


«Ei veena meid see kiri,» põhjendas ta.



Kultuuriministeeriumi muuseuminõuniku Marju Reismaa sõnul oleks ekslik arvata, et maavalitsustele lisainfo saatmine on seotud leppimatusega või taotlusega paluda neil ringi mõelda.



«Maavalitsustelt tulnud tagasiside näitas, et ollakse avatud täiendavateks selgitusteks ja läbirääkimisteks ka sel juhul, kui ei ole kooskõlastatud määrust,» rääkis ta.



Muuseumide liitmine


•    Kultuuriministeerium tahab 15 iseseisva riigimuuseumi tegevuse 1. juuniks lõpetada ja moodustada nende baasil uue riigiasutuse.



•    Ministeeriumi selgitusel on ümberkorraldamise siht muuseumide suurem organisatsiooniline võimekus, mis tähendab ühtset ja nüüdisaegset planeerimist, finantsjuhtimist, personalipoliitikat, turundust, säilitamis- ja kogumispoliitikat, IT-arendusi, ühiseid hankeid ning arendustegevusi.



•    Reformi on kritiseerinud muuseumid, maavalitsused ja kohalikud omavalitsused, sest asi tahetakse läbi viia muuseumide tahte vastu. Üks kriitikutest, Saaremaa muuseumi juht Endel Püüa on nimetanud maakonnamuuseumide liitmise plaani järjekordseks näiteks otsustusõiguse koondamisest tsentrumisse.



•    Üks suuremaid kartusi on, et ühendmuuseumi juhtkond hakkab käsutama ka üksuste omatulu ja see pärsib muuseumide initsiatiivi.



Allikas: Oma Saar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles