Süüdimõistetud naistearst kõrvaldati kohe sünnitusabi töölt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastsündinu
Vastsündinu Foto: jupiterimages.com

Täna Pärnu maakohtus tegevusetuse tõttu sünnitusabil naisele ja tema lapsele raske tervisekahjustuse tekitamises täna süüdi mõistetud Pärnu haigla naistearst Carmen Heinväli (54) eemaldati haigla sünnitustoa tööst juba kolm aastat tagasi pärast traagilise juhtumi aset leidmist.

Pärnu haigla ravijuht Veiko Vahula rääkis Postimees.ee'le, et täna kohtus otsuseni jõudnud kaasuse puhul oli tegu kolme aasta taguse juhtumiga, milles ka haigla leidis süüd arstil.

«See juhtus 2007. aasta veebruarikuus. Kohe, kui see sündmus aset leidis, algatasime haiglas uurimise, mis on meil tavapäraks, kui sünnitusabis on halb tulemus. Antud kaasuses oli nii halb tulemus, et korjasime kõigilt asjaosalistelt seletuskirjad ning arutasime seda juhatuses.»

Märtsikuuks jõudis haigla juhatus tänase kohtuotsusega samale järeldusele, et valves olnud naistearst Carmen Heinväli kas ei jälginud sünnituse kulgu piisavalt või tegi valesid järeldusi. «Selle kõige tulemusel hilines lapsel hapnikupuuduse diagnoosimine, ehkki selleks võimalused olid olemas. See omakorda põhjustas kahjuks keisrilõike hilinemise - keisrilõige küll toimus, kuid natuke liiga hilja ning selle tõttu kujunes lapsel hiljem välja ajukahjustus. Sünnitaja kaotas emaka,» rääkis Vahula.

«Seega jõudsime me 2007. aasta märtsis järeldusele, et kolleegil teatud probleemid olid,» lisas ravijuht.

«Mida haigla kehtivas õigusruumis sai teha, seda ette võtsime: kõigepealt karistasime distsiplinaarkorras. Saime kolleegi kõrvaldada valvetööst, nii et juba 2007. aasta veebruarist saadik ei tööta ta enam sünnitustoas. Ei ole tal tööd ka opitoas. Praegu töötab ta naiste nõuandlas osakonnajuhataja superviseerimise all,» loetles Vahula.

Lisaks suunati Heinväli omal kulul täienduskoolitusele ülikooli kliinikumi naistekliinikumi, kus ta ka käis. «Rohkem haiglal võimalusi toimetamiseks pole, sest tegemist on arstikutset omava inimesega, kes läbinud kõik kohustuslikud täienduskoolitused. Ta on sertifitseeritud ja resertifitseeritud Eesti Naistearstide Seltsis. Tegemist on kogenud kolleegiga,» kinnitas Vahula.

«Mulle tundub pressiteate põhjal, et ka kohus leidis sama, mis meie, et arst siiski oma arstitegevuses ühiskonnale ohtlik ei ole - kohus otsustas, et arstikutset temalt ära võtma ei peaks,» sõnas Vahula.

«Naistenõuandlas käijad ei ole ju enamasti haiged, naistearst on ju ka elustiili arst, üle 70 protsendi pöördumistest on ennetavad visiidid,» lisas ravijuht.

Kohus karistas tingimisi

Kohus karistas Heinvälit lühimenetluse sätteid kohaldades kaheksakuulise vangistusega tingimisi kolmeaastase käitumiskontrollita katseajaga ja mõistis temalt välja menetluskuludena kokku üle 48 000 krooni ning kannatanute poolt esitatud tsiviilhagi katteks 23 914 krooni.

Süüdistusakti kohaselt hindas arstina valves olnud Heinväli 2007. aasta algul Pärnu haiglasse pöördunud sünnitaja sünnitustegevust ebaõigesti, põhjustades sünnitustegevuse lõpetamise viivitamisega nii sünnitajal kui sündinud lapsel raskeid püsivaid tervisekahjustusi.

Selle aasta 19. ja 20. jaanuaril toimunud kinnisel kohtuistungil Heinväli end süüdi ei tunnistanud.

Kannatanute palve oli lisakaristusena kohaldada Heinvälilt arstina töötamise õiguse ära võtmist, kuid seda ei pidanud kohus vajalikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles