Aruanne: praeguse maksusüsteemi najal haigekassa vastu ei pea

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Haigekassa, sotsiaalministeeriumi ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) koostöös valminud aruanne leiab, et haigekassa ei pea praeguse maksusüsteemi najal pikas perspektiivis vastu.

Samas ütles WHO Eesti esindaja Jarno Habicht Kuku raadiole, et tänasel päeval Eesti tervishoidu katastroof ei ähvarda.

Tema kinnitusel saab asju tervishoius kindlasti parandada, täna mingit kaost ei ole ja võrreldes mitme teise riigiga on Eesti tervishoiusüsteem paremas olukorras.

Habicht lisas, et aruande eesmärk oli vaadata pikemalt ette ja tuua välja erinevad võimalused, et ka aastate pärast tervishoiu rahastamine toimiks. Pikemas perspektiivis on probleem selles, et Eesti tööealine elanikkond väheneb, kuid tervishoiu rahastamine sõltub Eestis põhiliselt sotsiaalmaksust.

Pikas perspektiivis tuleb leida lisavahendeid tervishoiu rahastamiseks ja ka tervishoid ise saab kulusid ohjata. Aruandes tuuakse välja teise riikide rahastamise mudelid ja nende plussid ning miinused. Habicht lisas, et poliitikud peavad otsustama, milliseid variante kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles