Hiina meedia: Google pole jumal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud Hiina blogija Tiger Temple ehk Zhang Shihe eile Pekingis Google'i saiti külastamas.
Tuntud Hiina blogija Tiger Temple ehk Zhang Shihe eile Pekingis Google'i saiti külastamas. Foto: AP / Scanpix

Hiina riiklikud väljaanded kritiseerisid täna teravalt Google'i otsust sulgeda oma peamine Hiina otsingumootor, öeldes, et USA internetigigant pole jumal ning süüdistas seda koostöös USA luureteenistustega.


Ajalehtede arvates tegi ettevõte maailma suurimalt internetiturult tagasi tõmbudes hiiglasliku vea, millele hiinlastelt kaastunnet oodata ei maksa. Nende hinnangul muutis Google oma tüli Pekingiga poliitiliseks, süüdistades võime internetitsensuuris ja küberrünnakutes, vahendas AFP.

Google lõpetas esmaspäeval Hiinas oma otsingutulemuste tsenseerimise ning edastas päringud oma Mandri-Hiina portaalilt google.cn ümber tsenseerimata Hong Kongi versioonile.

«Hiina rahva jaoks ei ole Google jumal ja isegi kui ta ärpleb poliitika ja väärtustega, ei ole tegemist jumalaga,» kirjutas Hiina kommunistliku partei häälekandja People's Daily. «Tegelikult pole Google väärtushinnangute osas sugugi nii vooruslik. Tema koostöö ja kokkumäng USA luure- ja julgeolekuagentuuridega on hästi teada.»

Ajalehe hinnangul paneb Google'i samm järele mõtlema, kas tegemist pole äkki USA kavandatava internetisõja eelrünnakuga.

Ka ingliskeelne Global Times ründas Google'it, öeldes, et firma tegi « paljulubaval Hiina turul ülisuure strateegilise valesammu». Lehe sõnul peaksid välisettevõtted arvestama, et Hiina oma firmad pakuvad neile üha enam konkurentsi ning edu nimel peaksid võõramaalased sealse ühiskonnaga paremini kohanema.

China Daily kirjutas, et Google pakkus Hiina 384 miljonile veebikasutajale juurdepääsu pornograafiale ja muule õõnestavale materjalile ning ilma google.cn-ita on Hiina internet puhtam ja rahulikum kui seni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles