Valga endine linnavolinik kaotas võõra raha

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endel Uppin
Endel Uppin Foto: Erakogu

ETV saade «Pealtnägija» avalikustas skandaali Valgas, kuhu on segatud sajad inimesed ning Keskerakonna Valgamaa piirkonna esimees Endel Uppin.


Valga endisele linnavolinikule Uppinile (49) kuuluv firma Valga June osutas aastaid teenust kümnele kortermajale Valgas, kuid segastel asjaoludel kadus inimeste kommunaalraha ning õhus on kahtlus, et seda raha võidi kantida Keskerakonna valimiskampaaniasse, vahendas

ERR Uudised

«Pealtnägijat».

«Pean vist ilmselt kellelegi pettumuse valmistama, kui ütlen, et ma ei ole varas, ma ei ole pätt ja raha ma kantinud ei ole. Ja kindlasti ei ole ma seda kantinud Keskerakonnale,» ütles Uppin.

Veel aasta tagasi oli Endel Uppin piirilinna üks mõjukamaid mehi - edukas ettevõtja, maadlusklubi asutaja, linnavolikogu liige ja Keskerakonna Valgamaa piirkonna esimees. Enne «Pealtnägija» eetrisse minekut lubas Uppin erakonna piirkonnaesimehe ameti maha panna.

Uppini haldusfirma korjas raha elektri, sooja, vee, prügi ja remondi eest ning klaaris ise võlgu jäänud korteriomanikega. Kuid juba 2008. aasta lõpul tekkisid esimesed kahtlused, et kõik raha ei jõua sinna kuhu vaja.

KÜ Pikk 26 esimees Georgi Ankudinov ütles, et hakkas Uppini tegevuses kahtlema. «Küsisin, kus on meie rahad, mida me remondireservi kogume. Tema (Uppin) räägib - tuleb, tuleb, tuleb. Kuhu rahad haihtusid, ei tea,» nentis Ankudinov.

Uppin tunnistas, et tegi saatusliku vea, kui otsustas 2006. aastal laieneda ehitus- ja remondiärisse, samas peab ta osalist kommunaalraha kapitalina kasutamist korrektseks.

Üle aasta žongleeris Uppin võlausaldajate vahel, toites veefirmat ja soojaettevõtet lubadustega ning makstes parasjagu nii, et kraane päris kinni ei keerataks. Veefirma keeldus elanikele võla suurust avaldamast.

Ankudinov märkis, et talle seda infot ei väljastatud, kuna see on saladus. Enda sõnul uuris ta seejärel küttevõla kohta, kuid ka seal talle ametlikult infot ei antud. «Mul töötab seal tuttav, ma küsisin temalt. Ja tema saatis meile koju paberi, et me oleme võlgu 101 000 krooni. Juuksed tõusid püsti, sest me ju maksime,» kinnitas Ankudinov.

AS Valga Vesi juhataja Arvo Vaab ütles, et Valga Veel oli leping OÜga June. «Kahjuks kolmandatele või viiendatele isikutele ei saa sealt seda infot avaldada,» ütles Vaab.

Mullu juuli algul jõudis asi kohalikku lehte ja korraga selgus, et plindris pole mitte enam üks maja, vaid kuus elamut sadade elanikega. Suurim võlg - 184 000 krooni on just Enno tänav 42 korteriühistul. Mullu augustis keeras kohalik soojatootja Eraküte neil ja veel kahel majal ehmatuseks sooja vee kuuks ajaks kinni. Uppin tegi toona aga halva mängu juures ikka head nägu ja jagas lubadusi.

«Kõigepealt OÜ June lubas vähemalt kaks korda, et ta maksab ära teatud tähtajaks. Ta ei teinud seda. Siis maksab ära järgnevaks tähajaks. Jälle ei teinud,» kinnitas KÜ Enno 42 esinaine Iia Põldsepp.

Põldsepa sõnul eksitas Uppin elanikke pikemat aega. «Meie koosolekutel, korterühistu koosolekutel ta väitis, et kui riskid kellelgi on, siis need on temal, osaühing Junel ja kui me tahame teada tema maksete kohta, mis ta on maksnud Eraküttele ja mis mitte, siis see on firmasaladus,» ütles Põldsepp.

Alles aasta lõpus, mitu kuud pärast valimisi tunnistas Uppin, et kaotas raha halbades investeeringutes. «Kõik see lugu on väga kahetsusväärne ja kohe algul ütlen ära ja siiralt vabandan kõigi nende inimeste ees, kellele OÜ Valga June pankrot on tekitanud ebameeldivusi,» ütles Uppin.

Uppin lükkas kategooriliselt ümber kahtlused, et ehkki tema haldusfirma ja Keskerakonna kohalik büroo asusid ühes kontoris, kanditi kommunaalraha Keskerakonna kampaaniasse.

«Pealtnägija» selgitas, et Keskerakonna annetuste registri järgi oli Uppin agar annetaja. Kuu aja jooksul, ajavahemikul mullu 28. september kuni 27. oktoober toetas ta Keskerakonna kassat 15 korda mõnesaja kuni mõnetuhande krooni suuruste summadega ehk kokku 21 000 krooniga.

Tänavu 1. märtsil kuulutati välja Uppini firma pankrot. Võlakoorem on pisut alla kahe miljoni, millest suurim osa on 600 000 krooni suurune võlg Erakütte ees ja 163 000 krooni suurune võlg Valga Vee ees.

«Suuremat alatust enam ei saa olla, kui inimene on niisugune varas ja tahab sealsamas linnapeaks saada,» ütles Enno 42 korteriühistu juhatuse liige Ludmilla Raidla. «Varas peab istuma vangis! Aga tema varastas poolteist miljonit ja kuulutas ennast pankrotti,» märkis Pikk 26 elanik Galina Nevolihhina.

Elanikud on vihased, sest kohalik soojafirma leidis, et inimesed peavad Uppini tuuldelastud raha uuesti maksma. Neli maja andis alla ja maksis juba uuesti. Kõige suuremate võlgadega Enno tänava korteriühistu läks aga Erakütte vastu kohtusse.

Veel hiljuti oli Endel Uppin linnavalitsuse majandus- ja arengukomisjoni liige. Mõni kuu tagasi vahetas Keskerakond ta välja. Uppin on endiselt erakonna piirkonna juht, kuid on lubanud sellest ametist loobuda.

Keskerakond: Uppini tegemised pole erakonnaga seotud

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal ütles pärast «Pealtnägija» loo ilmumist Postimees.ee´le, et Uppini ettevõtte Valga June pankrot ja segadused tema firma võlgadega ei ole Keskerakonnaga mitte mingil viisil seotud.

«Endel Uppini puhul on tegemist erakonna piirkonna organisatsiooni juhiga ja nimetada teda Keskerakonna tipp-poliitikuks on ajakirjanduslik liialdus,» lisas Toobal.

Tema sõnul on Uppin oma vigu ettevõtte juhtimises tunnistanud ja kannatanute ees avalikult vabandanud. «Samuti on Uppin teatanud, et paneb erakonna piirkonna juhi ameti sel laupäeval maha,» märkis Toobal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles