Christofer Kalk tuli juunioride purjelaua maailmameistriks

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16-aastane Christofer Kalk võtab järgmisena sihikule Eesti täiskasvanute
meistritiitli.
16-aastane Christofer Kalk võtab järgmisena sihikule Eesti täiskasvanute meistritiitli. Foto: AFP / Scanpix

Hollandi Antillidel Bonaires peetud purjelaua MMil sai noor trikimees Christofer Kalk hakkama vägiteoga, võites kuni 17-aastaste maailmameistritiitli.

«Selline tulemus oli meile kõigile täielik šokk,» rõõmustas 16-aastase freestyle-purjelauduri isa Karmo Kalk. «Sellist arenguhüpet ei osanud küll nii ruttu oodata.»


Eesti Purjelaualiidu peasekretäri Aivar Kajakase sõnul võib Kalgi tulemuse üle topeltrõõmu tunda, kuna varem on selle ala tegijad tulemusi saavutanud just rajasõidus, mitte freestyle’is (vabastiil).


Vabastiili iseloom on tegelikult lihtne: tuleb sooritada võimalikult palju trikke, et kolmele või viiele kohtunikule silma jääda. Samas on trikid tehniliselt väga rasked ning tänapäeval on ala niivõrd palju edasi arenenud, et parimad sooritused toimuvad õhus. Kuna tegemist on kahevõitlusega, siis on kohtunikel suhteliselt keeruline mõlemat võistlejat jälgida.  


«Erinevaid trikke tuleb järjest juurde ning žürii töö lihtsustamiseks on sätestatud reegel, et ühe minuti jooksul tohib neid sooritada ainult kolm,» selgitas Karmo Kalk, kes oli ühtlasi poja esimene treener.


Veel üks aspekt, mis Kajakase sõnul lisab Kalgi tiitlile väärtust, on Eesti geograafiline asend. Nimelt on konkurentidel eelis – paljud ala tipptegijad on pärit just Bonairese kandist –, kuna nad saavad eestlasest tihemini soodsates tingimustes harjutada. Samas ei ole Kalk samuti ainult kodukamaral istunud, kuna viimasel neljal aastal on ta suviti käinud mööda surfiparadiise oskusi lihvimas.


Kui tavainimene ehk nuriseb jaheda ilma ja tugeva tuule üle, mis Eestis valitseb, siis Christoferi isa Karmo sõnul on tänavused ilmad olnud purilauduritele ideaalsed.


«Olen ise selle alaga 26 aastat tegelenud, kuid selline suvi ei meenu,» tunnistas Karmo Kalk. «See on andnud Christoferile palju aega harjutamiseks. Oli perioode, kus ta nädalas peaaegu iga päev harjutas ning tihtipeale veetis merel koguni seitse tundi.»


Christofer Kalk alustas surfitreeninguid 2002. aastal kümneaastasena Hawaii Expressi purjelauakoolis. Aasta hiljem saavutas ta juba esimese võidu laste Eesti meistrivõistlustel. Kalk on viimased kuus aastat kuulunud Eesti juunior-surfarite eliiti. 2006. aastal tegi Kalk kannapöörde olümpiapurjetamisest freestyle’i suunas ning sihikindlus ja fanatism on teinud 16-aastasest noormehest Eesti ühe andekama noorsurfari. Kõik see ei ole tulnud lihtsalt.


«Ta on täielik fanaatik. Temaga praktiliselt muust kui armastatud alast rääkida ei saagi,» märkis Karmo Kalk. «Kui parasjagu tuult ei ole, siis veedab ta aega arvuti taga ning vaatab, mis mujal maailmas temasugused teevad.»


Tänavusel MMil peeti kokku kolm ringi, mille käigus sõitsid kõik võistlejad omavahel kolm korda läbi. Kalk sai esimeses ringis kirja teise koha ning teises ja kolmandas ringis võttis esikohad. Juunioride tiitel on Kalgil sedapuhku taskus, kuid armastus ala vastu ei näi raugevat ning tänavu on plaanis veel Eesti meeste meistritiitel ära võtta.


«Eestis ongi tegelikult 1-2 meest, kes suudavad talle konkurentsi pakkuda,» rääkis Karmo Kalk.


Poolas Lebas toimunud Euroopa meistrivõistlustel purjelaua Formula-klassis oli edukas ka eestlanna Maarja Niinemets, kes saavutas naiste arvestuses kolmanda koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles