Ema: koduõppel olevad lapsed õpivad kiiremini

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilastel kulub õppimisele rohkem aega kui kodus õppivatel lastel.
Koolilastel kulub õppimisele rohkem aega kui kodus õppivatel lastel. Foto: Corbis/Scanpix

Aastaid oma järeltulijaid kodus õpetanud Merje Luugi sõnul saavad koduõppel olevad lapsed koolitükid kiiremini selgeks ja neil kujuneb välja väga tugev õpiharjumus.

«Võrreldes tavakooliga omandavad lapsed ainet vähema vaevaga, kuna nad on hästi motiveeritud,» selgitas oma nelja vanemat last kuni algkooli lõpuni kodus õpetanud Merje Luuk.

Tema sõnul on koduõppe puhul oluline ka see, et last õpetab inimene, kes teda kõige paremini tunneb, ja temaga räägitakse keeles, millest ta kõige paremini aru saab.

Seetõttu kulub koolitükkide selgeks saamisele vähem aega ning lastel on rohkem võimalusi tegeleda oma huvialadega ja käia erinevates ringides

Ka laste praegusest koolist on ema saanud tagasisidet, et lastel on väga tugev õpiharjumus, nad on motiveeritud õppima ning ei raiska aega.

Merje Luuk võib omast kogemusest kinnitada, et koduõppel olnud lapsed tavakoolis õppimisel hätta ei jää.

«Ühe lapse puhul, kes vajab rohkem tähelepanu, õpetaja mainis, et see on koduõppe tagajärg, aga samas teiste lastega seda probleemi polnud,» rääkis ta.

Ema sõnul mäletavad lapsed koduõppe aega kui väga õnnelikku aega. «Aga samas on nad ka oma kooliga väga rahul,» lisas ta.

Luuk on ise õpetajaharidusega, kuid tema sõnul saavad kodus õpetamisega hakkama ka ilma erihariduseta vanemad. «Koduõpe eeldab siiski teatavat haritust, aga algklasside materjali õpetamine ei tohiks ühelegi täiskasvanule üle jõu käia,» arvas ta.

Küll aga eeldab koduõppe valimine kindlate plaanide ja sihtide seadmiseoskust ning vastutustunnet. « Aga inimene, kes ei oska plaane teha, kel puudub vastutustunne, tavaliselt sellist asja ette ei võtagi,» lisas Luuk.

Kuue lapse ema Merje Luuk hakkas oma lapsi kodus õpetama 2001. aastal ja on siiani kodus õpetanud nelja vanemat last.

«Alguses sai see oludest, sest me kolisime ja kohaliku valla kooli pakutav ei sobinud meile ning ma otsustasin aasta oma last ise õpetada, et ta pääseks katsetega eliitkooli,» selgitas ta. Siiani on koduõppel olnud lapsed läinud linnakooli viiendasse klassi.

Luugi sõnul ongi Eestis lapsed koduõppel tavaliselt kuni algkooli lõpuni ja seejärel minnakse edasi kooli. «Viiendas klassis vahetub õpetaja ja võib-olla tuleb ka uusi lapsi ning siis on lapsel kooliga kergem kohaneda,» pakkus ta välja ühe selgituse.

Samuti lubas seadus veel üsna hiljuti last kodus õpetada kuni kuuenda klassini ning võimalus kuni põhikooli lõpuni kodus õppida anti veidi aega tagasi. Kas ta pere noorimaid lapsi ka põhikooli ajal kodus õpetab, ei osanud Luuk täna veel öelda.

Avalda arvamust! Millised oleksid mõistlikud alternatiivid tavakoolile? Teie arvamusi ootame selle loo kommentaaridesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles