Andmekaitse jääb rämpsposti vastu hambutuks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rämpspost.
Rämpspost. Foto: .

Mõne Eesti firma rämpsposti ohvriks langenul tasub ise spämmijaga asju ajada, sest andmekaitseinspektsioongi ei tee enamasti muud, kui palub firmal soovimatute kirjade saatmine lõpetada.

Aarne Toompark kirjutab oma blogis, et kuigi ta pole enda teada reisifirmale Union Travel Agency kunagi oma kontakte ja nõusolekut reklaami saamiseks andnud, hakkas firma talle seda saatma. Kui küsimus, kust ettevõte tema andmed sai, jäi vastuseta, kaebas Toompark andmekaitseinspektsioonile (AKI), et tema isikuandmeid on ebaseaduslikult töödeldud.

AKI võttis kaebuse menetlemisele, kuid pikendas seejärel tähtaega, sest Union Travel Agency ei vastanud AKI järelpärimisele, ja lõpetas lõpuks menetluse, kuna rikkumist ei tuvastatud. Toompark nägi hoopis reisifirma kupongi sooviavaldusega reklaami saamiseks, kuhu oli kirjutatud tema e-posti aadress ja suvaline telefoninumber, kuid mitte allkirja.

Union Travel Agency oli Toompargi ees vahepeal juba vabandanud ja reklaami saatmise lõpetanud. Postimees.ee-le ei soovinu firma täna kommentaari anda.

AKI avalike suhete nõunik Elsa Neeme ütles, et eelmisel aastal laekus soovimatu reklaamiga seotud pöördumisi viiekümne ringis. Kahel juhul tehti spämmijale väärteo korras hoiatustrahv.

Neeme soovitab oma e-posti aadressi mitte avaldada ja spämmi saamise korral püüda eelkõige ise ettevõttega kokkuleppele saada. Kui see ei õnnestu, võib kaevata AKI-le, kes ei tee esialgu samuti muud, kui soovitab firmal spämmimine lõpetada. Kui firma ei vasta, võibki menetlustähtaeg venida.

Toompargi juhtumit kommenteerides ütles Neeme: «Menetluse lõpetati reisifirmalt saadud kinnitusega, et kaebaja e-posti aadressid on nende andmebaasist kustutatud. Samas soovitas inspektsioon ettevõttel tuua oma kupongidel välja eraldi välja, mil viisil isik saaks anda nõusoleku edaspidiste kommertsteadaannete saamiseks et vältida edaspidiseid arusaamatusi ja valestimõistmisi.»

Võimaliku kupongi võltsimise tuvastamiseks soovitab AKI pöörduda politseisse, sest see ei kuulu nende kompetentsi. Toompark ütles, et kaalub asjaga edasi minemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles