Rohelised viskasid parteist välja 20 siseopositsionääri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste kodulehe fragment.
Roheliste kodulehe fragment. Foto: www.erakond.ee

Eestimaa Roheliste juhatus heitis teisipäeval erakonnast maine kahjustamise pärast välja 20 siseopositsiooni kuulunud inimest, nende seas ka endise esimese eestkõneleja Peeter Jalaka ja mitu juhatuse liiget.

Roheliste endine esimene eestkõneleja Marek Strandberg ütles BNS-ile, et juhatus arvas aukohtu ettepanekul erakonnast välja inimesed, kes kahjustasid viimastel nädalatel sihikindlalt erakonna mainet. «Nii kurb, kui see ka ei ole, lähtusid nad oma tegevuses isiklikust vihast ja vaenust, mis ei saa olla isegi siseopositsiooni aluseks,» lausus ta.

Strandbergi sõnul tegid aukohtu liikmed juhatusele nende väljaarvamiseks ettepaneku pärast seda, kui partei siselistides kasutatud sõnavara ja hoiakud ületasid «igasuguse viisakuse piiri».

Tema sõnul oli nende väljaheitmise otsus küll ebameeldiv, kuid samas ka möödapääsmatu. «Kui konflikt on ajendatud maailmavaatest, on seda võimalik klaarida, kuid praegu pole see enam ideoloogiline tüli, vaid viha. Seda pole võimalik muud moodi klaarida, kui öelda, et meie teed lähevad lahku,» lisas ta.

Erakonna juhatusse kuulunud Riho Raassild ütles BNS-ile, et parteist heideti välja Peeter Jalakas, Mikk Sarv, Airi Hallik-Konnula, Andres Laidvee, Andrus Mäesepp, Anti Poolamets, Avo Kask, Dagmar Mattiisen, Egge Kulbok-Lattik, Elmer Joandi, Jaak Hohensee, Juta Luts, Jüri Ginter, Martin Vahi, Olev Leesmend, Ott Köstner, Peep Tobreluts, Ruth Randoja, Tanel Tammet ja ta ise.

Raassilla sõnul alustas Strandberg sellega partei puhastamist teisitimõtlejatest. Samas polnud liikmete väljaviskamine tema hinnangul seaduslik, kuna erakonna põhikiri ei luba juhatusel ilma sisehääletuseta liikmeid välja heita.

«Strandbergi kildkond on juba pikka aega rakendanud rohelises erakonnas poliitilisi repressioone, luues enda ümber paranoilist õhkkonda, piirates parteisisest sõnavabadust ja võttes vastu «juriidiliselt korrektseid», erakonna lõhestamisele ja vastaste tasalülitamisele suunatud otsuseid,» ütles Raassild.

Roheliste erakonnas tulid sisetülid avalikuks 13. aprillil, kui selgus, et Harju maakohtus kinnitatud kokkuleppe kohaselt tühistati mullu 21. novembril peetud üldkogu otsused. Seega taastusid ka üldkogu eel ametis olnud ja Marek Strandbergi juhitud juhatuse volitused.

Pärast üldkogu esimeseks eestkõnelejaks saanud Peeter Jalakas on nimetanud kokkulepet erakonna kaaperdamiseks. Tema sõnul sõlmisid kohtus üldkogu otsused vaidlustanud Andres Murdveega erakonna nimel kokkuleppe Strandberg ning riigikogu liikmed Valdur Lahtvee ja Mart Jüssi hoolimata sellest, et erakonna volikogu ja juhatus ei olnud hagis sisalduvaga nõus.

Strandberg on omakorda esitanud partei vahepealse juhtkonna peale riigiprokuratuurile avalduse, mille alusel alustas kaitsepolitsei kriminaalmenetlust. Menetluse käivitamisel võeti aluseks karistusseadustiku paragrahv, mis käsitleb eraviisilist jälitustegevust ning mille eest saab kohus eraisikut süüdimõistmisel karistada kuni kolmeaastase vangistusega.

Strandberg süüdistas roheliste üldkogu järgse juhatuse liikmeid tema ebaseaduslikus jälitamises, märkides, et nad hankisid kuskilt tema mobiilikõnede väljavõtted.

Jalakas on süüdistused tagasi lükanud ja öelnud, et mobiilifirma saadab erakonna telefoniarved koos kõneeristusega partei kontorisse, kus üks teine erakonna liige oma kõneeristust vaadates juhuslikult avastas, et Strandberg oli kõnelenud kohtusse kaebuse esitanud Andres Murdveega.

Aprillis tegi Jalakas koos veel üheksa toonase juhatuse liikmega avalduse, kus süüdistati Strandbergi demokraatia põhimõtete rikkumises ning nõuti tema ja tema pooldajate parteist väljaheitmist. Avaldusele olid peale Jalaka alla kirjutanud Dagmar Mattiisen, Mikk Sarv, Airi Hallik-Konnula, Elmer Joandi, Olev Leesmend, Andrus Mäesepp, Riho Raassild, Tanel Tammet ja Peep Tobreluts.

Strandberg teatas seejärel, et on hämmelduses, et tema oponendid ei soovi sisulist diskussiooni ning kaitsevad raevukalt oma võimupositsioone erakonna huvisid arvestamata. Lisaks Strandbergi väljaheitmist nõudnud liikmetele kuulusid üldkogul valitud juhatusse Strandberg, Mart Jüssi ja Valdur Lahtvee.

Meedias nimetati toonaseid juhatuse valimisi ka paleepöördeks, kuna Strandberg tõrjuti oma toetajatega erakonnas siseopositsiooni.

Enne üldkogu kuulusid juhatusse eestkõnelejatena Marek Strandberg, Mart Jüssi, Valdur Lahtvee, Ahto Oja ja Mikk Sarv ning liikmetena Maire Forsel, Jüri Ginter, Katrin Idla, Agu Kivimägi, Andrus Mäesepp, Riho Raassild ja Ene Savolainen. Selles koosseisus pidanuks juhatus Harju maakohtu määruse järgi ametis olema alates 6. aprillist kuni järgmise, 28.-29. mail peetava üldkoguni.

Teisipäeval erakonnast välja heidetud liikmete sõnul on kompromiss vaidlustatud riigikohtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles