Mõisahoovist tuli välja ligi sajandivanune ühishaud

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloog tööhoos
Arheoloog tööhoos Foto: Liis Treimann

Eelmisel reedel Pidula mõisa hoovis vee- ja kanalisatsioonitrassi kaevates märkas Klotoid OÜ ekskavaatorijuht Maidu Sepp pinnast välja tõstes maapinnast umbes meetri sügavusel inimluid, mis arheoloogide hinnangul pärinevad Esimese maailmasõja ajast ja kuuluvad Vene sõduritele.

Luud leidnud töömehed teavitasid inimskeleti leiust kohe muinsuskaitseametnikke ja esmaspäeva ennelõunal oli objektil muinsuskaitselist järelevalvet teostaval Tõnu Sepal juba selge, et tegemist ei ole ühe skeletiga, vaid neid on seal rohkem, kirjutab Saarte Hääl.

Kogenud muinsuskaitseametniku jaoks oli mõisa sisehoovist leitud matusepaik tõeliseks üllatuseks.

Esmaspäeva pärastlõunaks oli arheoloog Garel Püüa käsitsi välja kaevanud juba kolm skeletti, hõberisti ja mõned vasknööbid ning eile hommikupoolik, kui kolmele skeletile lisandus kaevamise käigus veel viis, andis ajaloolastele niidiotsa kätte, kuna mulla alt tulid välja ka mõned esemed, mis dateerimise lihtsamaks tegid.

«Nüüd saame juba öelda, et Pidula mõisas on Esimese maailmasõja ajal toimunud väike lahing ja siia on maetud Vene sõdurid. Sellest annavad tunnistust leitud katelok ja Jaapani vintpüssi padrunid,» ütles Tõnu Sepp.

Püüa arvas eile pärastlõunal, et ühishauda oli maetud seitse meest, üks skelett leiti eraldi maetuna. Kuhu leitud inimluud maetakse, seda otsustab mõisa omanik, Vesa Lappalainen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles