Botaanikaaia lagunevates kasvuhoonetes on ohus haruldased taimekollektsioonid

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botaanikaaia vanad kasvuhooned, mida ootab ees ümberehitus.
Botaanikaaia vanad kasvuhooned, mida ootab ees ümberehitus. Foto: Peeter Langovits

Linnavalitsus kinnitas plaani uuendada ligi 32 miljoni krooni eest pealinna botaanikaaeda, mille viletsas seisus kasvuhoonete tõttu on ohus haruldased kollektsioonid ja kahaneb külastajate arv.


Linnavalitsuselt lõpliku heakskiidu saanud ning nüüd linnavolikogu toetust nooliva plaani kohaselt uuendatakse botaanikaaeda tänavu ja tuleval aastal ning 27,1 miljonit krooni tuleb eurotoetusena ja 4,8 miljonit krooni linnaeelarvest.

Linnavalitsuse andmetel on botaanikaaia 1970. aastatel ehitatud kõrvalkasvuhooned tänaseks väga kehvas seisus ning ohus on näiteks rikkalike eksootiliste kollektsioonide, sealhulgas 328-isendilise orhideede kollektsiooni ja 500-isendilise austraalia taimede kollektsiooni säilimine.

Kahest palmimajast lõuna pool asuvas kasvuhoones ei ole võimalik juba mitu aastat kollektsioone külastajatele eksponeerida hoone lagunemisohu tõttu.

Kasvuhoone kollektsioonide külastajate arv on viimase seitsme aasta jooksul vähenenud ligi 25 protsenti ning huvilistelt saadud tagasiside põhjal ei vasta kasvuhooned nende ootustele.

Linnavalitsuse plaani kohaselt kujundatakse botaanikaaia ekspositsioonikasvuhoonetest tunnustatud turismiobjekt Ida- ja Põhja-Euroopas. Projekt näeb ette kolme vana ja lagunenud kasvuhoone asemele uue arhitektuuriliselt ainulaadse kasvuhoone rajamise.

Liinavalitsuse eelnõu kohaselt puuduvad Tallinnast 1000 kilomeetri raadiuses analoogsed kasvuhooneekspositsioonid - terviklik Hiina-Jaapani, Austraalia ja Vahemeremaade kollektsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles