Reiljan jäi riigikohtus lõplikult süüdi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Reiljan
Villu Reiljan Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus jättis Villu Reiljani ja ta kaasosalised Rävala puiestee kinnistu pistiseasjas süüdi, mispeale otsustas ka riigikogu juhatus lõpetada Reiljani volitused parlamendi liikmena.


Riigikohtu kriminaalkolleegium nõustus maa- ja ringkonnakohtuga, et Villu Reiljani, Tarmo Silla ja Aivo Pärna tegudes on tuvastatud vastavalt pistise nõudmise, vahendamise ja lubamise süüteokoosseis.

Kolleegium on seisukohal, et maa- ja ringkonnakohtu otsustega on kindlaks tehtud, et Reiljani ülesandel küsis Sild Pärnalt raha otsustuste tegemise eest viimasega seotud äriühingu AS Wipestrex Grupp suhtes seoses Tallinnas aadressil Rävala 8 asuva kinnisasja pakkumismenetlusega.

Samuti leidis riigikohus, et Pärn nõustus talle esitatud pistise nõudmisega. Seega on kohtu pressiesindaja sõnul kriminaalasjas tõendatud pistise võtmiseks ja andmiseks vajaliku kokkuleppe olemasolu.

Süüdistuses ja kohtuotsustes loetletud otsustuste langetamine oli Reiljani pädevuses tema ametialaste volituste tõttu keskkonnaministrina tema ametiseisundi tõttu.

Üks tõend langes ära

Kolleegium luges samas lubamatuks tõendiks Pärna ja Silla 9. augustil 2006. aastal asetleidnud vestluse mahakirjutuse ja jättis selle tõendite seast välja, sest selle saamisel ei järgitud seaduse nõudeid.

Vestlust kuulati riigikohtu teatel pealt eeluurimiskohtuniku suulise loa alusel, kuid seadus sellist võimalust ette ei näe.

Kolleegium leidis siiski, et kirjeldatud rikkumine ei too endaga kaasa kohtuotsuste tühistamist, kuna tegemist ei olnud kriminaalasja lahendamise seisukohalt määrava tõendiga.

Jõusse jäi Villu Reiljanile mõistetud karistus 2 aastat ja 3 kuud vangistust, mis jäeti tingimisi kohaldamata 3-aastase katseajaga, Tarmo Sillale mõistetud rahaline karistus 102 870 krooni ning Aivo Pärnale mõistetud rahaline karistus 143 440 krooni.

Peab riigikogust lahkuma

Süüdimõistev otsus tähendab Reiljanile ka lahkumist riigikogust, kuna põhiseaduse järgi lõppevad riigikogu liikme volitused ennetähtaegselt süüdi mõistva kohtuotsuse jõustumisel.

Riigikogu juhatus tegi täna ka otsuse lõpetada Reiljani volitused parlamendi liikmena. Volitused lõppevad täna südaööl ning tema asemel saab riigikokku Jaan Õunapuu.

Õunapuu saab siiski astuda ametisse alles esmaspäeval, 31. mail, mil on järgmine riigikogu istung.

See, kas Reiljan kaebab otsuse edasi Euroopa kohtusse, seaduste järgi riigikogu liikme volituste äravõtmist takistada ei saa.

Riigikogust lahkumise tõttu kaotab Reiljan koha ka rahvusringhäälingu nõukogus.

Tuleval aastal riigikokku kandideerimist ei takista Reiljanil aga miski, kuna ta sai tingimisi karistuse. Riigikogu liikmeks ei või kandideerida isik, kes on kohtu poolt süüdi mõistetud kuriteos ja kannab reaalset vanglakaristust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles