Võimuparteid kavatsevad müügimaksu ja paadimaksu üleriigiliselt kaotada

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müügimaks lisab kaubale protsendi.
Müügimaks lisab kaubale protsendi. Foto: SCANPIX

IRL ja Reformierakond otsustasid tänasel valitsuskoalitsiooni nõupidamisel kaotada alates 1. jaanuarist 2011 üleriigiliselt nii müügi- kui paadimaksu.


«Me ei ole nõus kõrvalt pealt vaatama, kuidas Tallinna linn järjekordselt oma käe linnarahva taskusse ajab. Tallinn ei ole vürstiriik, siin elavatel inimestel on õigus kaitsele ja riik siinkohal oma kaitset Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide omavoli eest ka pakub,» ütles IRLi poliitikasekretär Margus Tsahkna.

Tema sõnul toob Tallinnas kehtestatud müügimaks endaga üleriigilise hinnatõusu, ohustab töökohti ja loob suure segaduse ettevõtluses. 

«On selge, et Tallinna müügimaks toob endaga kaasa oluliselt rohkem kahju ja segadust kui kasu. Olukorras, kus Tallinn ei ole kärpinud oma valitsemis- ja poliitpropaganda kulusid, ei pea me võimalikuks pealt vaadata, kuidas linnarahva taskust lisaraha võetakse,» rääkis Tsahkna.

Müügimaksu kehtestamine tähendab Tsahkna sõnul sisuliselt seda, et lisaks ebaõiglaselt kõrgele maamaksule võetakse  iga tallinlase taskust aastas rohkem kui 1000 krooni lisaraha. 

«Vaid päev enne müügimaksu kehtima hakkamist ei tea enamik ettevõtjaid, milliste teenuste pealt maksu kogutakse,» ütles Tsahkna.

Reformierakonna juhatuse liige Keit Pentus märkis, et kui riik näeb, et üks omavalitsus sülitab kõrge kaarega oma ettevõtjate ja sealt kaudu ka kõigi tarbijate krae vahele ja võtab vastu otsuseid, mille mõju ulatub kaugele üle selle omavalitsuse piiri, siis peab ta õigeks, et kogu riigi majanduskeskkonda rikkuv müügimaks seadusega tühistataks.

Pentus sõnas, et ettevõtluskliima puhul on stabiilsus, lihtsus ja läbipaistvus ühed kõige olulisemad asjad. «Tallinna linnavalitsuse poolt korraldatud segadus müügimaksu kehtestamisel on andnud sellele meie reklaamitavale stabiilsele ja ettevõtjasõbralikule majanduskeskkonnale korraliku põntsu. Ja see ei ole ühe isepäise omavalitsuse küsimus. See puudutab tervet riiki,» rääkis Pentus.

Tema hinnangul ulatub Tallinna müügimaksu hindu kergitav mõju kaugele üle ühe omavalitsuse piiri. «Nii pole tegu enam klassikalises mõttes kohaliku maksuga, vaid koormisega, mis pannakse ühe omavalitsuse otsusega peale ka ülejäänud elanikele.»

«Savisaare müügimaks ei ole oma sisult kohalik maks. Just sel põhjusel tuleb see kogu riigi ettevõtluskeskkonda ja tarbijate olukorda halvendav maks tühistada,» lisas Pentus.

Rahandusministeeriumi teatel kehtib praegu müügimaks Maardu linnas ja Harku vallas. Nemad jääksid algavast aastast nendest tuludest ilma. Pentus ütles, et seadus hakkabki uuest aastast kehtima seepärast, et kõik jõuaksid sellega oma uute eelarvete koostamisel arvestada.

Koalitsioon otsustas kaotada müügimaksu ja paadimaksu üleriigiliselt alates 2011. aasta 1. jaanuarist.

Müügimaksu eelnõu antakse parlamendis üle kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles