Vangistuses koorusid haruldased kotkapojad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koorunud sale-kaeluskotka pojad.
Koorunud sale-kaeluskotka pojad. Foto: SCANPIX

Üks maailma kõige ohustatumaid linnuliike, sale-kaeluskotkas, sai esmakordselt vangistuses eluvõimelisi järglasi, kinnitasid teadlased täna uudisteagentuuri AP teatel.

Kolm kotkapoega koorusid veebruaris ja märtsis Indias asuvas aretuskeskuses. Kõik on praeguseks lendama õppinud.

Maailma looduskaitseliidu teatel on kolm India kotkaliiki ülimalt ohustatute kategoorias ehk väljasuremise äärel. Kümned miljonid kotkad, kes Lõuna-Aasias kunagi elasid, mängisid olulist rolli piirkonna ökosüsteemis ja hoidsid raipeid süües kontrolli all hulkuvate koerte ja rottide arvukust, mis omakorda mõjutab haiguste levikud inimeste hulgas.

Kuid viimastel aastatel on miljonid sale-kaeluskotkad, tumepea-kaeluskotjad ja valgeselg-kaeluskotkad surnud süües lehmaraipeid, mis on saastatud diklofenakiga, haigetele lehmadele antava valuvaigistiga.

Kolme kotkaliigi populatsioon on nüüdseks alla 60 000, hindab Suurbritannia linnukaitseliit, mis rahastab India kotkaste aretuskeskusi. Sealsed kolm keskust on kotkaste ellujäämisel ülitähtsad, kuid praegu pole ühtki koorunud lindu veel vabadusse lastud.

Praeguseks on India võimud diklofenaki keelanud, kuid linde võib ohustada ka teine loomade valuvaigisti ketoprofeen. Looduskaitsjad loodavad, et ka see peagi keelatakse ning kasutusele jäävad ainult ohutud rohud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles