Juhtkiri: on pausiaeg

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesse klassi minev Raoul Rocco Riigov kooliasjadega, mille nad koos emaga koolilaadalt ostsid. 2009. aastal tahab riik jätta Raoli ja kümned tuhanded teised lapsed ranitsatoetuseta.
Esimesse klassi minev Raoul Rocco Riigov kooliasjadega, mille nad koos emaga koolilaadalt ostsid. 2009. aastal tahab riik jätta Raoli ja kümned tuhanded teised lapsed ranitsatoetuseta. Foto: Mihkel Maripuu

Maksureformi edasilükkamisele pole alternatiivi, on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üks liidritest Eiki Nestor kindel. Samal ajal püüab riigieelarvet tasakaalu saada tema kaaskondlane, SDE juhist rahandusminister Ivari Padar.


Mure tänavusest miljardilisest negatiivsest lisaeelarvest on kasvanud palju suuremaks ja nii tuleb uue aasta riigikaukast säästa vähemalt üheksa miljardit krooni.

Praeguse seisuga üritavad ministeeriumid koomale tõmmata tegevusi (investeeringuid), ent – nagu Postimees on ka varem öelnud – tuleks võimuliitlastel külmutada või halvemal juhul isegi ära jätta oma maksualanduslubadused või jutud maksusoodustustest.


Käesoleva aasta 22-protsendiline tulumaks peaks valimislubaduse järgi uuel aastal langema 21 protsendini, aasta hiljem 20 protsendini.

Tegemist on Reformierakonna ühe jõulisema lubadusega: rahvale rohkem raha kätte! Valimislubadus on kiiduväärt, ent kütuse-, alkoholi-, tubaka- jne aktsiis on kasvanud tempos, kus tulumaksu alandusest saadav kasu on olematu. Lisaks aktsiisidele on maailmaturgudel toimuv hinnatõus, eelkõige kütuse alal olnud pöörane.


Kodukütte ja toidukaupade kallinemine on olnud sedavõrd järsk, et jutud maksualandustest saadavast paarikümnest kroonist inimese kohta on täiesti mõttetud.


Postimehe seisukohalt võiksid kõik võimupartnerid «kaotada» võrdselt. Viimati nädala eest Postimehes väljaöeldu järgi tuleks Reformierakonnal külmutada tulumaksu alandamise lubadus, sotsidel tulumaksuvaba miinimumi tõstmise plaan ning IRL võiks hetkeks ilma jääda lubadusest kehtestada tulumaksuvabastus tulumaksuvaba miinimumi ulatuses alates esimesest lapsest.

Regionaal- ja rahvastikuministri väikese, ent paljuski sisutühja kontori võiks säästuelu ajal kinni panna. Paar vabanevat miljardit aastas saaks suunata majanduselu turgutamisse.

Olukorras, kus ministrid küsisid eelarve üheksa miljardi krooniga lõhki ning tulekul on inimeste lauskoondamised ja isegi lastetoetuste kärped, on maksulanguse peatamisega nõus nii sotsid kui ka Isamaa ja Res Publica Liit.

Reformierakond on siiani oma «viimast kindlust» justkui kiivalt kaitsnud, ent küsimus on, kui kauaks. Taas: rahva nõusolek maksualanduse peatamiseks oleks justkui olemas, ent kuidas on selle nn õigustatud ootusega, mille järgi nii mõnigi võib küsida: «Kus on minu lisakroonid?»


Nende «kroonide» ihalejaid on vähe. Eesti kodanikud saavad aru, kui riigil on raske. Sest siis on ühiselt kõigil raske. Vähemalt nii paljud mõtlevad. Valitsuse ülesanne on panna oma inimesed taas naeratama. Praegu, öölaulupeo ja olümpiamedalite taustal on selleks ideaalne aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles