Rahvusvahelise politseioperatsiooni käigus otsitakse 13 Eesti tagaotsitavat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsiooni Infra-Red plakat.
Operatsiooni Infra-Red plakat. Foto: Politsei

Interpoli operatsiooni Infra-Red käigus, milles osaleb 29 riiki üle maailma, otsitakse 13 Eestis tagaotsitavaks kuulutatud kurjategijat.

Interpoli suuroperatsiooni Infra-Red sihtmärgiks on 450 tagaotsitavat 29 riigis üle maailma, vahendas PPA pressiesindaja.

Tegemist on peamiselt inimestega, kes on süüdi mõistetud või keda kahtlustatakse rasketes isikuvastastes kuritegudes.

Operatsiooni alustati mai alguses ning kahe kuu jooksul on tänu aktiivsele rahvusvahelisele koostööle rohkem kui 100 kurjategija asukoht juba kindlaks tehtud. Tänasest palub Interpol kõigis operatsioonis osalevates riikides tagaotsitavate leidmiseks ka avalikkuse abi.

«Taolised rahvusvahelised operatsioonid, kuhu ka avalikkust kaasatakse, on väga tõhus viis ohtlike tagaotsitavate tabamiseks,» ütles politsei- ja piirivalveameti kriminaalteabebüroo juht Lenno Reimand. «Ükski inimene ei ela isolatsioonis. Ta suhtleb teistega, käib poes, tarbib erinevaid teenuseid, kasutab ühistransporti. Kogemus näitab, et sageli saabki politsei tagaotsitava tabamiseks vajaliku info tähelepanelikult kodanikult, kes mõnes olmesituatsioonis nagu näiteks bussi oodates, kurjategija ära on tundnud.»

Lenno Reimandi sõnul annab käimasolev operatsioon kõigile hea võimaluse politseid aidata. «Teavitades politseid mõne ohtliku tagaotsitava asukohast saab igaüks anonüümselt ning ilma ennast ohtu seadmata anda suure panuse oma elukeskkonna turvalisemaks muutmiseks,» ütles Reimand.

Operatsiooni Infra-Red käigus otsitakse rahvusvaheliselt järgnevaid Eestis tagaotsitavaks kuulutatud isikuid:

12. mail 1970 sündinud Meelis Rihe tulistas 1999. aasta oktoobris pähe isikut, kes oli kriminaalmenetluses olulisi tunnistusi andnud. Kohus mõistis Rihe süüdi tapmiskatses ja karistas teda 9-aastase vangistusega. Politsei andmetel lahkus Rihe Eestist 2002. aastal. Meelis Rihe on circa 165 cm pikk, tal on tumedad juuksed ning reiel operatsiooniarm.

13. augustil 1965 sündinud ja varem kolmel korral kriminaalkorras karistatud Andrei Ivanov on tagaotsitav kahtlustatavana mõrvas ning raske tervisekahjustuse tekitamises. Politsei andmetel lahkus tagaotsitav 2002. aasta mais Venemaale, aga võib aeg-ajalt külastada Eestit. Andrei Ivanov on circa 170 cm pikk, iseloomult väga kergesti ärrituv, tal on paremale õlale tätoveeritud kass mütsi või kaabuga.

9. detsembril 1972 sündinud Juri Han on tagaotsitav kahtlustatavana seksuaalkuritegudes ja röövimises. Politsei andmetel võib tagaotsitav viibida Hollandis.

15. mail 1962 sündinud Mohammad Yaqub Haidari on süüdistatav ametiseisundi kuritarvitamistes ja maksukuriteos. Politsei andmetel võib tagaotsitav viibida Afganistanis.

30. septembril 1978 sündinud Michael Piotr Kuzia on kahtlustatav 2005. aastal toime pandud relvastatud pangaröövis. Politsei andmetel võib ta viibida Iirimaal.

6. mail 1969 sündinud Arvi Salong on kahtlustatav miljonite kroonide väljapetmises. Politsei andmetel võib ta viibida Soomes.

13. veebruaril 1970 sündinud Kain Laidvee on kahtlustatav raskes narkokuriteos. Politsei andmetel võib Laidvee viibida Hispaanias.

24. jaanuaril 1978 sündinud Alex Puškin on kahtlustatav 39 kuriteo toimepanemises aastatel 2006-2007, sealhulgas vargused ja röövimised. Politsei andmetel võib tagaotsitav viibida Hispaanias, Saksamaal või Venemaal.

20. veebruaril 1978 sündinud ja varem kohtulikult karistatud Roman Lintšenkot otsib politsei taga 2008. veebruarist seoses suure koguse lõhkeaine, tulirelvade ja nende osade ebaseadusliku omamise ning müümisega. Politsei andmetel viibib isik Venemaal.

3. oktoobril 1964 sündinud Armen Oganesjan on kahtlustatav tahtlikus tapmises. Politsei andmetel võib tagaotsitav viibida Venemaal.

21. septmebril 1942 sündinud Afrail Alijev on kahtlustatav tahtlikus tapmises. Politsei andmetel viibib tagaotsitav Venemaal.

3. aprillil 1960 sündinud Aleksandr Jerner on kahtlustatav seitsmes kuriteos, sealhulgas väljapressimises ja röövimises. Politsei andmetel viibib tagaotsitav Venemaal.

Teiste operatsiooni Infra-Red käigus tagaotsitavate isikute kohta saab informatsiooni Interpoli veebilehelt.

Politsei palub kõigil, kel on mingit informatsiooni tagaotsitavate asukoha kohta, anda sellest teada telefoninumbril 612 3810, e-postiaadressil interpol@politsei.ee või faksi teel numbril 612 3812. Anonüümsus on garanteeritud.

Operatsioonis Infra-Red osalevad Albaania, Ameerika Ühendriigid, Austraalia, Austria, Bangladesh, Belgia, Brasiilia, Hispaania, Holland, Eesti, Iirimaa, Kanada, Kreeka, Leedu, Lõuna-Aafrika Vabariik, Montenegro, Omaan, Poola, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, Soome, Suurbritannia, Šveits, Taani, Tšehhi, Ungari, Ukraina ja Valgevene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles