Linter korraldab Sinimägedes miitingu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Linter
Dmitri Linter Foto: Liis Treimann

Liikumine «Maailm ilma natsismita» registreeris teisipäeval Vaivara vallavalitsuses laupäevaks SS ja natsismi ohvrite mälestusele pühendatud miitingu, mis toimub samal ajal Relva-SS veteranide kokkutulekuga.

Miitingu korraldaja, Öise Vahtkonna üks liidreid Dmitri Linter rääkis BNS-ile, et üritusel osaleb 100 kuni 150 inimest. «Oodata on antifašiste Saksamaalt, Iisraelist, Venemaalt, Poolast, Lätist ja Leedust,» rääkis Linter.

SS ja natsismi ohvrite mälestusele pühendatud miiting toimub laupäeval kella 9.30 kuni 17 Tornimäe ja Põrguaugu mäe vahelisel alal.

Laupäeval kella 11 kuni 17 toimub Grenaderide mäel 20. Eesti Relvagrenaderide diviisi veteranide kokkutulek.

20. Relvagrenaderide SS-diviisis (saksa keeles 20. Waffen-Grenadier-Division der SS) võidelnud veteranid mälestavad iga aasta juuli lõpus Sinimägedes 1944. aasta kaitselahinguid. Igal aastal on kokkutulekut kajastanud Venemaa meediakanalid, süüdistades sealjuures sageli Eestit «natsismi heroiseerimises».

Lahingud Narva piirkonnas algasid 1. veebruaril 1944, kui Leningradi alt taganesid sinna Saksa armeegrupi Nord väosad. Lahinguis osalesid aktiivselt ka Saksa armees võidelnud Eesti mobiliseeritud ja vabatahtlikud, samuti teistest Euroopa maadest pärit vabatahtlikud. 26. juulil jättis Saksa armee Narva maha ja taganes Sinimägedesse.

29. juulil 1944 toimus vaidlusaluses paigas Teise maailmasõja üks verisemaid lahinguid Eestis, kus kapten Paul Maitla juhitud väeosa ja teised Saksa relvajõudude üksused hoidsid ära Grenaderimäe vallutamise pealetunginud ülekaaluka Punaarmee poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles