Eestlaste uus ülem: olen uhke, et saan juhtida nii kartmatuid sõdureid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti üksuse Estcoy-10 tegemised Afganistanis juunikuus.
Eesti üksuse Estcoy-10 tegemised Afganistanis juunikuus. Foto: mil.ee

Alates tänasest teenivad Estcoy-10 kaitseväelased Helmandis Lancasteri Hertsogi Rügemendi teise pataljoni koosseisus.

Pataljoni ülem kolonelleitnant Robbie Boyd tõstis esile, et nad on Afganistanis teeninud eelmise aasta augustist alates ja kogu selle aja jooksul on eestlaste maine olnud esmaklassiline.

«Olen uhke, et mulle on antud vastutus juhtida nii uhkeid ja kartmatuid sõdureid,» ütles e Boyd.«Eestlased on väga professionaalsed sõdurid, kes ei pööra võitlusele kunagi selga, on väga uhked oma päritolu üle ning ei kaota ka rasketel aegadel huumorimeelt.»

Eestlaste vastusala suhtes muutusi ei tule - Estcoy-10 põhibaasiks jääb patrullbaas Wahid, kust mehitatakse ka ümbruskonnas asuvaid väiksemaid kontrollpunkte.

Uue lahingugrupi jaoks on eestlaste vastutusala elulise tähtsusega, kuna seda läbivad lahingugrupi peamised varustusteed ning vastutusalaga piirnevad uue lahingugrupi jaoks kriitilised alad.

Eesti kontingendi ülem Afganistanis kolonelleitnant Riho Ühtegi ütles, et eestlased muutuvad lahingugrupi jaoks olulisemaks, kuna eelmisse lahingugruppi kuuludes oldi piirkondlikust, looduslikest ja administratiivsetest iseärasustest tulenevalt lahingugrupist justkui eraldiseisval alal.

«See, et me oleme suhteliselt hästi hakkama saanud, on uue Briti üksuse jaoks samuti oluline,» selgitas Ühtegi. «Me oleme oma vastutusalal juba mõnda aega teeninud, uus lahingugrupp arvestab meie kogemustega ja taktikaga, kuna me tunneme ala ja meie kompaniil on juba rutiinid välja töötatud.»

Eestlaste uut pataljoni tuntakse ka kui Inglise lõvisid. Lancasteri rügement formeeriti 350 aastat tagasi ja legendi järgi andis kuningas ustavuse eest neljanda lõvi Inglise vapilt neile.

«Mõlemad riigid jagavad sarnast sümboolikat, mida nad lahingus kannavad,» ütles kolonelleitnant Boyd. «Minu Inglise lõvid juba ootavad, millal nad saavad teenida koos nendega, keda ma tunnen Eesti lõvidena.»

Lancasteri rügemendi teine pataljon paikneb alaliselt Küprosel ja on alates eelmise aasta augustist kuni käesoleva aasta novembrini valmisolekureservis, et vajadusel Afganistani operatsioonidest osa võtta.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist, lähikaitsemeeskonnast ja staabiohvitseridest.

Alates mai keskpaigast tagab Helmandi provintsis patrullbaasi Wahidi ümbruses kohalikele elanikele turvalist elu jalaväekompanii Estcoy-10, keda toetab Camp Bastionist logistiline toetuselement NSE-9.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles