Valjala väljakaevamised on toonud päevavalgele 15 hauda

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valjala kirik.
Valjala kirik. Foto: HendrixEesti / Vikipeedia

Eile lõunaks olid arheoloogid leidnud Valjala kiriku eest viisteist 13. sajandi keskpaiga matust. Maetute hulgas on praeguseks tuvastatud neli naist, kaks last ja kolm meest, ülejäänute kohta ei osata veel midagi öelda.

Kui läinud reedel oli selge, et toonasesse kirikuaeda on maetud vähemalt üks emand - arheoloogiaprofessor Marika Mägi sõnul võidi nii nimetada toonaseid jõukaid taluperenaisi -, siis nüüd on leitud veel ühe koos rikkalike ehetega maetud naise haud ning ka kahe alla aastase lapse hauad, ühele neist oli kaasa pandud ka nuga, kirjutas Saarte Hääl.

«Kahjuks sai teine jõukas naine kraavikaevamise juures kannatada,» märkis arheoloog Peeter Talvar OÜ-st Muinasprojekt, lisades, et kuna naise koljus on auk, võib arvata, et loomulikku surma ta ei surnud, võib-olla tapeti noolega.

Talvari sõnul on huvitav ka see, et ühe mehe pikkuseks on suudetud tuvastada vähemalt 180 cm ning sellel mehel on olnud ka väga massiivsed luud, mis tõestab veel kord saarlaste pikka kasvu.

Emandatele on hauda kaasa pandud palju ehteid - näiteks kaelavõrusid, sõlgi, sõrmuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles