Keskerakond on jätkuvalt muulaste seas populaarseim erakond

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna liidri Edgar Savisaare tsitaadiga venekeelne valimisreklaam eelmise aasta sügisel kohalike valimiste eel Laagna teel Mustakivi keskuse lähedal.
Keskerakonna liidri Edgar Savisaare tsitaadiga venekeelne valimisreklaam eelmise aasta sügisel kohalike valimiste eel Laagna teel Mustakivi keskuse lähedal. Foto: Peeter Langovits

Keskerakond on mitte-eestlastest valijate seas jätkuvalt konkurentsitult populaarseim erakond, kuid alates kevadest on muulaste toetus Keskerakonnale pidevalt langenud, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Augustis toetas Keskerakonda 74 protsenti valimisõiguslikest mitte-eestlastest, jättes sellega teised erakonnad kaugele maha. Rohelisi toetas augustis seitse, Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) viis, Reformierakonda ja Rahvaliitu kolm ning Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) üks protsent Eesti kodakondsusega mitte-eestlastest valijatest.

Keskerakond on olnud mitte-eestlastest valijate seas konkurentsitult populaarseim erakond juba aastaid. Viimase kahe aasta jooksul ei ole ühegi teise erakonna toetus ületanud 10 protsenti, samas kui Keskerakonda on toetanud enamik muulastest. Mitte-eestlaste toetus Keskerakonnale oli 2006. aastal keskmiselt 50 protsenti, 2007. aastal 75 protsenti, 2008. aastal 74 protsenti ja 2009. aastal 84 protsenti. Tänavu esimesel poolaastal oli mitte-eestlaste keskmine toetus Keskerakonnale 81 protsenti.

Samas on alates kevadest hakanud mitte-eestlaste toetus Keskerakonnale vähenema. Kui mais toetas Keskerakonda 82, siis juunis 79, juulis 76 ja augustis 74 protsenti valijatest.

Viimase kahe aasta jooksul on teistest erakondadest mitte-eestlastest valijate toetuses kümne protsenti piiri ületanud vaid Reformierakond, keda toetas 2007. aasta augustis 11 protsenti muulastest.

Eestlaste seas on suure eduga kõige populaarsem erakond Reformierakond, mida augustis toetas 45 protsenti. IRLi toetab eestlastest 20 protsenti, Keskerakonda 14, SDEd 12, rohelisi kuus ja Rahvaliitu kolm protsenti. Reformierakond on püsinud eestlaste seas populaarseima erakonnana 2006. aasta suvest alates. Eestlaste seas suutis Reformierakonna populaarsust viimati ületada 2006. aasta juunis Keskerakond, siis toetas Keskerakonda 28 ja Reformierakonda 26 protsenti valijatest.

Kokkuvõttes hoiab erakondade reitingu edetabelis kindlalt esimest kohta Reformierakond, keda toetas augustis 39 protsenti vastanuist. Keskerakonda toetas 25, IRLi 14, SDEd 10, rohelisi seitse ja Rahvaliitu kolm protsenti valijatest.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 4.- 25. augustil 787 valimisealist kodanikku. Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli augustis 34 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles