«Pealtnägija»: isa varastas ema korterist lapse

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga aastaga suureneb nende laste arv, keda viiakse teise vanema teadmata välismaale.
Iga aastaga suureneb nende laste arv, keda viiakse teise vanema teadmata välismaale. Foto: Corbis/Scanpix

Tänane «Pealtnägija» kirjeldab, kuidas norralane Tor Arne varastas oma kuueaastase lapse Pärnust tema ema Jana korterist ja viis Norrasse, kus ta tüdrukut ema eest varjab.


40 päeva pärast röövi leidis «Pealtnägija» varastatud lapse väikesest Gjoviki linnast üles. Saate autorite sõnul ei jäta esmapilgul miski muljet, nagu oleks Ingela isaga vastu oma tahtmist, seisab pealtnägija tutvustuses ETV kodulehel.

Tütre varastanud Tor Arne ei karda, et teda kurjategijaks peetakse.

«See ei olnud kriminaalne. Ainus ebaseaduslik asi oli Jana korterisse sisenemine, aga ma tegin seda lapse huvides. Kuid tema Norrasse tagasi toomine oli täiesti seaduslik,» kinnitab õnnelik isa.

Jana ja Tor Arne tormiline abielu lahutati 2004. aastal. Kaks aastat hiljem tekkis naisel kahtlus, et isa kuritarvitab kohtumistel Ingelat. Eestlanna jagas oma kahtlusi Norra sotsiaaltöötajatega, kes aga ei leidnud last uurides mingeid tõendeid.

Naine tundis end väljapääsmatus olukorras, sest kohtuotsus sundis teda last isaga kohtumistele lubama.

Mullu augustis tuli Jana tütrega Eestisse ja keeldus Norrasse naasmast. Lapse viimine Eestisse vastu isa tahtmist ja alusetuks osutunud süüdistused lapseahistamises häälestasid kohtu Norras Jana vastu.

Tänavu mais muudeti ema selja taga varasemat otsust ja anti kõik vanemlikud õigused isale.

Sel hetkel oli Ingela elanud kogu elu emaga ja üle poole aasta Pärnus. Sellest hoolimata nõudis Tor Arne nüüd Eesti kohtus tütre sunniviisilist tagastamist Norrasse.

Lapse huvidele viidates, jättis Pärnu maakohtu kohtunik Maili Tartu tänavu 15. juulil isa taotluse siiski rahuldamata.

Täpselt nädal hiljem hiilis norralane kell 4.30 hommikul Jana korterisse ja viis lapse minema samal ajal, kui ema kõrvaltoas magas.

Kuna Norra ja Eesti kohtud ning lastekaitse on on asunud lapse saatuse osas risti vastupidisele seisukohale, väidavad saate autorid, et kui Jana lapse tagasi varastaks ja Eestisse jõuaks, oleks siin kõik juriidiliselt jälle korras.

«Muidugi käis mul see mõte läbi,» tunnistas Jana. «Aga ma ei ole selline lindprii, kes teeks seda sama hullust, nagu mees tegi,» kinnitab naine, et eelistab lapse eest võidelda juriidiliste kanalite kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles