Legaalsete meelemürkidega äritsev portaal sattus uurimise alla

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legilize.ee leheküljel seisab seoses kriminaalmenetlusega vabandus klientide ees.
Legilize.ee leheküljel seisab seoses kriminaalmenetlusega vabandus klientide ees. Foto: Internet

Maksu- ja tolliamet alustas kriminaalmenetlust seoses niinimetatud «legaalseid narkootikume» müünud internetiportaali legalize.ee suhtes.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Carol Merzin ütles Postimehele, et kriminaalmenetlust alustati seoses portaalis Legalize.ee erinevate ravimite hulka kuuluvate pulbriliste ja taimsete ainesegude müügiga.

Kriminaalmenetlus viiakse läbi karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseaduslik sisse- ja väljavedu ning ravimi ebaseaduslikku levitamist.

«Kahtlustust ei ole hetkeseisuga ühelegi isikule esitatud,» lisas Merzin.

Postimees kirjutas tänavu augustis, et portaali legalize.ee haldab Stanislav Tsoile kuuluv firma OÜ Estonian Shipping, mille tegevusalaks märgiti «muud, mujal liigitamata äritegevust abistavad tegevused».

Ettevõte teatas koduleheküljel oma klientidele, et nendekontoris teostati läbiotsimine, mille käigus viidi kontorist ära dokumentatsioon, tooted, poolfabrikaadid, kompuutrid, telefonid, pin-kalkulaatorid. «Seetõttu ei saanud firma  mõni aeg oma tööd jätkata.»

Firma andmetel on uurimisorganite arvates «ebaseaduslikult salakaubana» riiki sisse toodud ravimeid naftüülpirovaleroon, Lobelia, Amanita muscaria, Kanna ja JWH250.

«Meie veel ei tea, kes on selle aktsiooni tellijaks,  kuid saame aru selle põhjustest, mis pole kuidagi seotud riigi hoolitsusega oma kodanike tervise eest. Meie firmale pole tehtud ühtki reklamatsiooni, pole ühtki teaduslikku tõestust, et meie tooted või nende koostisosad oleksid tervisele kahjulikud või võiksid ohustada inimeste tervist,» seisis kodulehel.

«Oleme veendunud, et uurimisorganid lahendavad meie juhtumi kiiresti, aga meie kohta laimukampaania organisaatoritel jätkub arukust lahendada asi seaduslikul teel vaba konkurentsi tingimustes.»

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaasen ütles augustis Postimehele, et tunneb muret selle pärast, et  internetis on viimasel ajal suurenenud eesti- ja venekeelsete portaalide ja veebipoodide hulk, kus toodete müük on suunatud Eesti elanikele. Osa neist, nagu legalize.ee, asuvad Eestis ja nende tegevust uurib ravimiamet.

«Tarbijatele on suureks ohuks see, kui selliste portaalide pidajad on ilma erihariduseta inimesed, kellel puuduvad elementaarsed teadmised toidulisanditest, rääkimata ravimitest. Ilmekaks näiteks on see, et toodete koostises aetakse segi milligrammid ja grammid ning tihti erineb veebis avaldatud toote koostis pakendile kantust,» lausus Klaasen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles