Läänemaal varises kokku ajalooline kivisild

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõkke varisenud kivisild Koluvere lossi juures.
Jõkke varisenud kivisild Koluvere lossi juures. Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Esmaspäeval varises Koluveres jõkke muinsuskaitse all olev kivisild, mille restaureerimiseks oli riik juba mullu andnud 200 000 krooni.

Kolmapäeval sulgesid pääsu Koluvere sillale paar sinna paigaldatud kivimürakat ja latt–tõke. Silt teavitas lähenejat varisemisohust, kirjutas Lääne Elu.

Esmaspäeval varises sisse vasak sillakaar. Varing paljastas pinnasekihid ja esialgu veel ausõna peal püsivad 19. sajandi I poolest pärit silla jäänused.

Lossivalvur Kuno Vaev arvas, et sild oli viletsas seisus, pragu oli sees ja läinud nädalate tugevad vihmad tegid oma töö. Märg liiv kogus raskust ja esmaspäeval varises sild ühe ropsuga jõkke.

Koluvere lossi mõni aasta tagasi ostnud Aivar Reivik on plaaninud muu hulgas ka silla korda teha, kuid pole osanud muinsuskaitsega ühist keelt leida.

Muinsuskaitseameti Läänemaa vaneminspektor Kalli Pets kinnitas, et sild vajus kokku omaniku lohakuse pärast. Kui Reivik lossi ostis, sai ta sellega kaasa ka silla restaureerimise projekti.

Mullu suvel taotles uus omanik tööloa, mille ta sai, nagu ka 200 000 krooni riigi toetust, aga ei alustanud restaureerimist.

Veel aasta lagundasid talvekülm ja niiskus silda, mille lossipoolne ots oli juba enne Reivikut sisse vajunud. «Heaperemehelik käitumine see igatahes ei ole,» märkis Pets ja lisas, et nüüd on õnnetus käes.

Küsimusele, mis sillast edasi saab, vastas Reivik , et vaidleb muinsuskaitsega. «Meie tahame ehitada uut kaart, muinsuskaitsjad tahavad taastada, aga praktika ja teooria ei lähe kokku,» ütles Reivik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles