Eksitus poolitas vanaproua suvemaja

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa
Saaremaa Foto: Raigo Pajula

80-aastane väliseestlane Hilda Reismüller süüdistab maamõõtjat ja ametnikke selles, et Saaremaal Mustjala vallas Kugalepa külas asuva Laratsi talu krundi piir läbib tema suvemaja.

1990. aastate alguses taotlesid Teise maailmasõja keerises üle ilma laiali pillutatud pere viis õde tagasi oma isatalu maid Saaremaal Kugalepa külas. Veel enne, kui ametlik tagastamiseprotsess lõpule viidi, andis kohalik vald kolmele Rootsi emigreerunud õele loa rajada oma sünnikodu Laratsi talu maadele suvemaja, selgus ETV saatest «Pealtnägija», vahendas ERR Uudised.

1994. aasta sügisel kanti maja endine Mustjala vallavolikogu esimehe ja elupõlise maamõõtja Henno Ellermaa mõõdistatud ehituskrundi plaanile. Aastad veeresid, vahepeal viidi lõpule tagastamisprotsess ja väliseestlased käisid regulaarselt Mustjalas suvitamas. 2007. aastal avastas aga uus naaber, et nendevaheline krundi piir pole päris seal, kus ta olema peaks.

Majaomanikud palusid seepeale appi Ellermaa. Ja suur oli tema imestus, kui ta ametlikke koordinaate kontrollis. «Piir ei läinud mitte maja nurgast kolm kuni viis meetrit eemalt läbi, vaid piir läks läbi maja,» märkis Ellermaa ning lisas, et viga on tänase päevani parandamata.

Juba aastaid käib vaidlus, kes ja kuidas vea parandama peaks. Laratsi talu rahva meelest on süüdi vald ja tema palgatud maamõõtja.

«Minu arvates on kõige esimene süüdlane see, kes andis maamõõtjale juriidilise toimiku, kuidas piirid panna. Ehk kui maamõõtja hakkas ametlikult seda asja tegema, siis unustati sealt välja üks väga tähtis dokument - ehituskrundi plaan,» ütles Ellermaa.

Ilmar Pungar, kes on Mustjala maatalitust juhtinud kogu iseseisvusaja, endapoolset möödalaskmist ei näe ning ajab süü maamõõtja kaela. «Minu arvates ta on ikkagi mõõdistaja praak, kes peab looduses need piirmärgid õieti paika panema.»

Kugalepa külas käis ja koostas dokumendid firma Kompleks MG maamõõtja Sirje Peit. Saatuslik viga ilmneb 1996. aasta septembris koostatud piiriprotokollist, kus seisab, et maatüki piir kulgeb punktist 1 kuni punkti 2 mööda vallatee serva ja punktist 2 punkti 1 sirgjooneliselt, mitte piki kiviaeda, nagu see oli ajalooliselt välja kujunenud.

Kompleks MG on vahepeal tegevusala vahetanud ja maamõõtja Sirje Peit on koondatud, kuid firma juhataja Ulli Lätt peab «Pealtnägijale» saadetud kirjas vea tekkimise üheks põhjuseks valla antud puudulikku dokumentatsiooni.

Lätt tunnistas, et ilmselt peaksid vastutama kõik, kes oma allkirja või juuresolekuga on selle piiri seadustanud.

Konkreetselt kaotasid proua Reismüller ja tema pere ühe eksliku joonetõmbega umbes 270 ruutmeetrit ehk kolmandiku krundist ja neljandiku majast.

Aga et joonistelt ei paistnud algul midagi kahtlast ja protokollis viga ei märgatud, kirjutasid omanikud alla. Seetõttu saavad ametnikud nüüd öelda, et ise andsite vabatahtlikult pool maja ära.

Olukord torkas kogu oma totruses silma alles siis, kui tehnika arenedes tegi maa-amet piirkonnast aerofotod, kus täpsed koordinaadid viidi loodusega kokku. Paraku oli viga kõigist instantsidest läbi läinud, maakatastrisse ja kinnistusraamatusse kantud ning kehtib täie seaduse jõuga.

Laratsi talu rahvas saatis küll kümneid kaebekirju, kuid kõik ametnikud tõid mitmeid põhjusi, miks nad ei saanud viga ära hoida ega tagantjärgi parandada.

Nii kohalik kui riiklik maa-amet kinnitavad siiski, et ainus lahendus umbsõlme läbi raiumiseks on, et üleaedsed lepivad uue piiri ise kokku.

Paraku on naabrid tülis ja kompromissi pole sündinud hoolimata ka valla vahendamisest.

Naabriproua Galina Lepik kinnitas, et on valmis tagasi andma osa, aga mitte kõike talle sülle langenud maast. Samas tahab Reismüller tagasi saada kogu oma maja ning maa.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles